Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se kuva kukuruz

Kako se kuva kukuruz

Jana G.Jana G.
Početnik
1794
Klipovi kukuruza

Kukuruz je mnogo ukusan i hranljiv, i pogodan kako za salate, tako i za supe i jela, kao i za direktnu upotrebu.

Bitno je da se pravilno skuva, tako da se ne izgube nutritivne vrednosti, ali u isto vreme da ima prijatan ukus, u kome možete uživati sa vašom porodicom.

Možete skuvati kukuruz na dva načina - na klipu ili u zrnu. Oba načina kuvanja imaju svoje prednosti u smislu ukusa i serviranja.

Kukuruz je vrlo ukusan kada se skuva na klipu. Možete skuvatii ili ceo klip ili i prethodno isečen na polovine - sve zavisi od toga kako želite da ga servirate.

Kukuruz

Kada je prethodno isečen na pola, kukuruzni klip je zgodniji za serviranje u obliku graniture. Kada je ceo, omiljena je poslastica i dece i odraslih - treba samo da bude posoljen i da se pojede.

Da bi skuvali klip kukuruza, potrebno je prvo ga očistiti od lišća i tzv. svile - dugih žutih niti. Zatim poređajte klipove jedan pored drugog, prekrijte ih vodom tako da ih potpuno pokrijete, i pokrijte ih sa nekoliko listova.

Pokrivanje listovima garantuje bolji ukus kukuruza.

Odozgo stavite tanjir koji će da ih pritisne, pokrijte poklopcem i stavite na ringlu. Kuvajte oko pola sata dok zrna ne postanu mekana. Ako je kukuruz mlečni, biće mu potrebno ne više od 15-20 minuta da proključa.

Služiti toplo. Klipove možete namazati sa malo maslaca pre nego ih pospete solju. Polovina klipova su dobar prilog za pečenje, a pogodne su i kao dodatak jelima od povrća.

Kukuruz možete skuvati i u zrnu. Za tu svrhu skinite zrna sa stabljike i stavite ih u kipuću slanu vodu. Kuvati oko 15-20 minuta dok ne omekšaju. zrna izvadite rešetkastom kašikom da bi se voda isecedila.

Kuvan kukuruz

Nakon toga možete poslužiti kukuruz sa maslacem, mirođijom i solju kao prilog uz jela od mesa ili jela sa ribom, ili jednostavno kao predjelo.

Skuvana kukuruzna zrna možete koristiti i kao dodatak salatama, jelima sa mesom, jelima od povrća i ukusnim supama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest