Jojoba

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k2955
Jojoba

Jojoba /Simmodsia Chinensis/ je višegodišnja zeljasta biljka, koja podseća na žbun. Jojoba je biljka koja daje plodove i ima dugo korenje. Zato jojoba može opstati u raznim uslovima, ali najbolje cveta u umerenim klimatskim uslovima i suvoj sredini. Dolazi sa prostora Južne Kalifornije, Arizone i Meksika.

Neverovatna svojstva jojobe su cenili još drevni Egipćani. U egipatskim piramidama su čak otkrivene bočice sa uljem jojobe, koje je pritom sačuvalo svoj kvalitet. Ulje jojobe je danas veoma popularno širom sveta. To nikako nije slučajno - ova biljka ima jedinstvene sastojke i kvalitet u poređenju sa celim biljnim svetom.

Ulje jojobe se dobija iz semenki drveta jojobe. Koristi se iz mnogo razloga, a najbolje deluje na kožu, čineći je lepom i zdravom. Svetlozlatna boja ovog ulja ukazuje na čistoću ulja, a prerađeno ulje je bistroi providno. Danas se veoma retko može naći čisto ulje jojobe, jer je veoma skupo.

Odabir i čuvanje jojobe

Jojoba se najčešće može naći u vidu ulja, koje se već hiljadama godina koristi. Samo ulje predstavlja tečni vosak, dobijen po metodi hladnog presovanja. Ulje od jojobe se sastoji iz dugih lanaca estra, čiji su derivati veoma slični ljudskom sebumu i kitovoj masti.

Veoma lako se rafiniše i tako se dobija bezbojna supstanca bez mirisa. Ovo ulje je veoma korisno, jer se veoma teško kvari. Ima dug rok trajanja, a kada se doda drugim eteričnim uljima, produžava i njihv rok trajanja.

Biljka jojoba

Koristi od jojobe

Ulje jojobe je pravi eliksir za kožu. Zahvaljujući jedinstvenoj strukturi, ovo ulje formira zaštitni sloj na koži. Ulje jojobe je dragoceno u nezi svakog tipa kože, posebno suve, opuštene i upaljene kože.

Ono ima antiupalna svojstva, koja čine ovo ulje veoma korisnim kod upala i crvenila kože kao posledice dermatitisa. Može se koristiti kod psorijaze i neurodermatitisa. Vlaži kožu i prodire duboko u njene pore - na taj način poboljšava cirkulaciju limfe i cirkulaciju krvi, regeneriše kožu i neguje je. Potpomaže sintezu kolagena.

Zaštitini sloj, koji se obrazuje nakon nanošenja ovog ulja na kožu, kao i dubinsko hidratiranje, potpomaže regulisanje masne sekrecije. Ne izaziva iritacije i alergijske reakcije, zato se često koristi u proizvodnji sredstava za čišćenje lica. Redovna upotreba ulja jojobe vraća koži mekoću i zdrav izgled.

Ulje jojobe potpomaže uklanjanje prašine i prljavštine koja ostaje na koži. Takođe, štiti kožu od štetnih uticaja sredine i sunčevih zraka. Potpomaže proširivanje pora, ne isušuje kožu i čuva njenu prirodnu vlažnost.

Kozmetika sa jojobom

Ulje jojobe je jedno od najboljih sredstava za uklanjanje šminke. Umočite vatu u ulje jojobe i veoma lako ćete ukloniti tečni puder, senke, karmin, maskaru. Ulje jojobe čisti i umiruje najnežnije delove lica, kao što je to deo oko očiju. Ono blagotvorno deluje na kožu, pa čak jača i trepavice.

Ulje jojobe je veoma efikasno i u nezi kose. Vosak koji ovo ulje sadrži štiti kosu i obnavlja je, a najviše pomaže kod lomljive kose - daje joj prirodan sjaj i jačinu. Iz tog razloga se ulje jojobe dosta koristi u negujućim maskama za kosu. Daje joj volumen i elastičnost. Ulje jojobe je odličan saveznik za ispucale usne i grube delove kože - kao što su to laktovi i pete.

Osim što se koristi u kozmetici, ulje jojobe se koristi i u terapeutske svrhe - kod bradavica, herpesa, gljivica na nogama i gnojnih rana.

Ulje jojobe ima i nekih specifičnosti. Ako se koristi čisto ulje, nanosi se samo na malim površinama kože. Ako se koristi za veće površine kože, savetuje se da se koristi 10% rastvor.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas