Breza

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318834
Breya

Breza /Betula/ je rod listopadnog drveća. Listovi imaju manje manje listove oko sebe, koji rano opadaju. Iz rod breza (ukupno oko 60 vrsta) je na našim prostorima rasprostranjena samo jedna vrsta.

Bela breza /Betula pendula/ koja se kod nas sreće jeste listopadno drvo sa dobro razvijenim korenskim sistemom. Karakterističo za korenski sistem ove vrste jeste da joj je sporedno korenje razvijenije, a ono počinje gotovo od osnove same biljke.

Za razliku od njih, glavni koren je relativno mali i kratak. Zemljište, gde se bela breza najbolje razvija jeste sivo i braon, obično gde na kojima ima dosta šuma. Stablo bele breze je relativno tanko i prekriveno je belom korom, sa koje s vremena na vreme opadaju bele ljuspe. Karakterističnu belu boju kore breza ima zbog materije betulin. To je jedinstvena bela bagrilna materija koja postoji u prirodi.

Što se tiče visine, bela breza ože dostići do 30 metara. Ona ima karakterističan oblik lista, čiji je oblik sličan deltoidu. Ivica listova je blago izrezbarena. Listovi su sa granama povezani dugim drškama.

Muški cvetovi bele breze su duge viseće rese. Svaka resa podrazumeva veliki broj cvetova koji se na njoj nalaze. Svaki cvet se sastoji iz 2-3 latice i pokrovnim ljuspama. Ženski cvetovi su takođe sakupljeni u rese, ali za razliku od muških, ženski su jajastog oblika ili okrugli. Svaki ženski cvet ima tučak, koji se sastoji iz dva dela. Bela breza cveta oko mesec i po dana. Optimalna starost bele breze jeste oko 150 godina.

Sastav breze

Listovi breze sadrže oko 0.05% eteričnog ulja, saponine, do 10% tanina, vitamin C, nikotinsku kiselinu, flavonoide hiperozid, apigenin, kempferol, itd. Lisni pupoljci sadrže do 8% eteričnog ulja, koje ima prijatan miris i sadrži materije smole. Korenje sadrži triterpen alkohola betulenol, gaulterin, do 15% tanina, eterično ulje, itd.

Gajenje breze

Breza je lepo i nežno drvo, koje se najčešće koristi za ulepšavanje dvorišta, bašti, privatnih kuća i vikendica kao i za parkove i institucije.

Breza se može posaditi kako samostalno, tako i sa drugim drvećem, koje obično bude zimzeleno. Takođe, ovo drvo se sadi na travnate površine ili u aleje kraj puteva. Breza voli nešto vlažniju klimu i najviše joj prijaju planinski predeli.

Ona je drvo koje voli svetlost i vlagu. Raste i gde zemljište nije mnogo plodno, ali gde je nivo vlage zadovoljavajući. Takođe, pokazalo se da je breza drvo koje je otporno na hladnoću i mraz.

Branje i čuvanje breze

Breza i neki njeni delovi, kao što su to pupoljci, razne vrste listova (mladi i zreli listovi) i kora, koriste se u lekovite svrhe. Pupoljci ove biljke se sakupljaju rano u proleće, u aprilu i maju, pre nego što su počeli da pucaju.

Pupoljci se režu zajedno sa grančicama, pa se ostavljaju na mesto sa dosta strujanja vazduha i tu se suše, a mogu se staviti i u posebne prostorije za sušenje, čija temperatura treba da bude do 30 stepeni. Kada se osuše, pupoljke treba otkinuti sa grančica, imaju prijatan miris, ali gorak ukus.

Sok od breze

Čuvaju se u papirne kese, kako bi ostali suvi. Listovi breze se sakupljaju, kada se drvo u potpunosti olista, a to je od aprila do juna. Proces sušenja se ne razlikuje od procesa sušenja pupoljaka.

Kada su listovi već suvi, oni odozgo imaju tamnu boju, a sa donje strane su svetlozeleni, nemaju miris i imaju blago gorak ukus. Kora breze se sakuplja u proleće, nakon što je biljka počela da se ravija, a sušenje je isto, samo ako se suše u sušnicama, onda temperatura treba da bude do 45 stepeni. Svi isušeni delovi ovog drveta bi trebalo da se čuvaju na suvim mestima sa dosta strujanja vazduha.

Koristi od breze

Breza deluje kao diuretik, podstiče proizvodnju mokraće i sveukupno jača ceo organizam. Postoje podaci da listovi imaju antivirusno, kao i blago antikancerogeno dejstvo. Vruć čaj od listova breze prouzrokuje znojenje i preporučuje se kod prehlade. Tinkture s alkoholom, koje se koriste zaunutrašnju upotrebu, pomažu u brzom zarastanju rana.

Pupoljci breze imaju blagotvorno dejstvo kod kožnih ekcema. Čaj od listova breze i pupoljaka deluje odlično kod upale sluzokože želuca, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Kod peska u bubregu, za mokraću i žuč, kod gihta, otoka, reume, ateroskleroze, čireva je breza odličan lek.

Breza pozitivno utiče na akne i ekcem, jer čisti pore i smanjuje upale, zahvaljujući metil silicilatu i flavonoidima /antioksidantima/. Kod problematične kože slobodno možete koristiti sok od breze, čaj od listova breze i kore.

Breza sprečava upalu mišića. Aromatično ulje breze je bogato metil silicilatom. Koristi se za spoljašnju upotrebu za zagrevanje mišića nakon fizičkih napora i tako uklanja bolove, koji su karakteristični za upalu mišića. U aromaterapiji se koristi žuta, a ne bela breza, čije se ulje koristi u vidu balzama ili se meša sa uljem jojobe.

Naša narodna medicina preporučuje svež sok od biljke kao sredstvo za jačanje organzma kod anemije, za lečenje čireva, rana koje teško zarastaju. Smola od breze se koristi u lečenju pojedinih kožnih bolesti.

Takođe, breza stimuliše i rad jetre. Gemoterapija se pupoljci breze koriste zbog glicerinskog macerata, koji se nalazi u njima i koji poboljšava aktivnost imunog sistema i pročišćava jetru. Dokazano je da ova materija pomaže u eliminaciji toksina.

Sok od breze

U proleće se može primetiti kako sok izlazi iz drveta breze. Ovaj sok je poznat po svojim korisnim lekovitim svojstvima. On je bogat šećerima, koji su važni za organizam, organskim kiselinama, fermentima, kao i solima poedinih elemenata (kalcijum, magnezijum i gvožđe). Naučnici ga preporučuju kod lečenja avitaminoze, bolesti krvi, zglobova, kože, angine, bronhitis i pneumonije.

Sirup od breze se dobija od soka od breze. On sadrži 67% šećera. Teško se pravi, jer je potrebno 80 do 110 litara soka za proizvodnju 1 l sirupa od breze. Sirup ima veoma specifičan ukus - gust, sličan karamelu, blago ljut. Proizvodi se na Aljasci, Kanadi i Rusiji. Os soka od breze se proizvodi vino i pivo.

Narodna medicina i breza

Vruć čaj od listova breze prouzrokuje znojenje i preporučuje se kod prehlade. Ovaj napitak se koristi kod bolesti bubrega, želudačno - crevnog trakta, kardiovaskualrnih problema, kod reume, kožnih bolesti, otoka, itd. Listovi i pupoljci od breze se nalaze u mnogim diuretskim čajevima.

Čaj se pravi od 4 kašičice sušenih i isitnjenih listova kada se preliju sa 1/2 l ključale vode, a konzumira se u toku jednog dna.

Kod nas se tinktura i čaj od pupoljaka breze koristi kod gastritisa, čira, reume, gihta, itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Povezani recepti