Valin

Valin

Aminokiseline doprinose boljem stanju organizma, dajući mu potrebne vitamine i minerale, pa ga na taj način jačaju.

Aminokiseline su važne za rast, dobro zdravlje i kvalitetno funkcionisanje svih sistema u organizmu. Od aminokiselina ima bezbroj koristi, a jedna od najvažnijih aminokiselina je valin. Valin je kiselina koja ima stimulativno dejstvo.

Valin je esencijalna /nezamenljiva/ aminokiselina, koju ljudski organizam ne može sintetisati samostalno, pa zato treba da je unosi putem hrane ili dodataka ishrani.

Snabdevanje organizma valinom iz spoljašnjih izvora je obavezno, budući da je ova aminokiselina veoma važna za gotovo sve funkcije koje se odvijaju u telu čoveka, a koje su od ključnog značaja. Valin je glavna aminokiselina u mišićnim proteinima.

Zajedno sa leucinom i izoleucinom, valin pripada grupi tzv. lančano razgranate aminokiseline. Naziv valina proističe od lekovite biljke - valerijane.

Izvori valina

Sočivo

Među namirnicama, najbolji izvori valina su riba, ćureće i pileće meso, sočivo i kikiriki. On se može nabaviti i putem suplemenata, koji se mogu kupiti u specijalizovanim radnjama i apotekama.

Koristi od valina

Valin deluje stimulativno na mišićnu masu, rast i obnavljanje tkiva, pa ga zato najviše ima u mišićnm tkivu.

Aminokiselina valin može poslužiti kao izvor energije, tako što čuva glukozu. Zahvaljujući tome, on stimuliše i povećava mentalnu aktivnost. Valin održava balans azota u organizmu.

Ako se unosi tokom dijete pri oporavljanju od bolesti, valin može pomoći u lečenju oboljenja jetre i žučne kese, kao i da pomogne u lečenju oštećenja ovih organa, koja su posledica zloupotrebe narkotika i alkohola.

Valin pomaže kod encefalopatije jetre i drugih oštećenja centralnog nervnog sistema. Ova aminokiselina ima široku upotrebu za sprečavanje gubitka mišićne mase kod dijabetesa.

Nedostatak valina

Ćuretina

Nedostatak valina može oštetiti zaštitnu membranu nerva i na taj način može biti uzrok degenerativnih neuroloških oboljenja.

Kod osoba koje imaju poremećen metabolizam valina se može primetiti posebno oboljenje koje je poznato sa nazivom - Menkesov sindrom. Kada je ova bolest prisutna, onda kod obolele osobe urin počinje da miriše na javorov sirup, što je samo signal da su prisutna ozbiljna neurološka oštećenja, pa čak i koma.

Unos valina

Većina ljudi nema problema sa nabavljanjem valina putem hrane. Međutim, postoje slučajevi kod kojih telo ne može da metabolički pravilno obradi aminokiseline lančano razgranate, pa dolazi do bolesti koje smo pomenuli.

Valin se može konzumirati i u vidu suplementa, ali to treba da bude u kombinaciji sa drugim aminokiselinama koje su takođe lančano razgranate. Idealna kombinacija je 2 mg levcina i izolevcina na svaki gram valina.

Predoziranje valinom

Povećan unos valina može izazvati iritacije kože, a u težim slučajevima to mogu biti i halucinacije. Ako je ova aminokiselina dosta zastupljena u ishrani, onda ona može izazvati probleme sa jetrom i da poviši nivo amonijaka u telu.

Osobe koje imaju probleme sa jetrom i bubrezima bi trebalo da unose aminokiseline u vidu dodataka ishrani samo uz lekarski nadzor, kako bi se izbegle komplikacije. U surotnom, posledice su veoma ozbiljne.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas