Nazivom gradivni elementi proteina, često se nazivamo esencijalne aminokiseline. To su 9 jedinjenja koja su vitalna za brojne procese u telu i ono ih ne može proizvesti samo, već ih dobija hranom.
Jedna od ovih 9 esencijalnih ili nezamenjivih aminokiselina je valin. Ima razgranat lanac, zbog čega je izuzetno efikasan u rastu i oporavku mišića. Takođe je odgovoran za proizvodnju energije u telu.
Ime aminokiseline valin potiče od biljke valerijane, jer pozitivno deluje na nervni sistem - centralni i autonomni, zajedno sa delovanjem kod rasta tkiva. Supstanca takođe sprečava smanjenje nivoa serotonina u telu.
Korisna svojstva aminokiseline valin izražavaju se u regulaciji metabolizma proteina, učešću u sintezi vitamina B3 u telu, održavanju normalnog nivoa azota u telu. Valin se brine i o apsorpciji ostalih aminokiselina iz proteinske grupe, jer se dobro kombinuje sa proteinima, polinezasićenim masnim kiselinama i sporo svarljivim ugljenim hidratima.
Dobra ishrana i zdravlje određuju nivo valina u telu. Gastrointestinalna oboljenja smanjuju količinu valina u ćelijama. Kod dijabetesa i oboljenja jetre, pozitivan efekat valina se smanjuje.
Ljudskom telu je potrebno 3-4 g valina dnevno.
Od koje hrane da nabavimo valin?
Najveći sadržaj valina u jajima je 6, 8 g.
Kravlje mleko sadrži gotovo istu količinu u gramima.
Smeđi pirinač pruža dobru popunjenost tela valinom.
Fileti lososa i lignje morski su delikatesi prepuni ove esencijalne aminokiseline.
Od različitog mesa, piletina i govedina imaju gotovo jednake mogućnosti da obezbede ovu važnu supstancu našem telu.
Kukuruzno brašno, orasi, pistaći, sušeni grašak, crveni pasulj, semenke bundeve i pšenično brašno preporučuju se ako želimo da dobijemo valin za jedan dan.
Neophodna informacija je da se u nekim stanjima i bolestima povećava potreba za ovom esencijalnom aminokiselinom. To su depresije, zavisnosti, velika opterećenja, kao i bolesti poput multiple skleroze ili sanacija oštećenja tkiva.
Suprotno tome, valin je potreban u manjim količinama kod anemije srpastih ćelija, crevnih oboljenja i parestezije.
Zdravim ljudima je potreban valin, pa je dobro da u svoju ishranu često uključite hranu koja ga sadrži u najvećem stepenu.
Pogledajte i koji su najbolji izvori aminokiselina u hrani i zašto često jesti ječam.
Komentari