Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Na ovaj način produžava rok trajanja domaće turšije, ako treba i godinama....
Zbog čega pileća supa leči?Zbog čega pileća supa leči?
12. januar
Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju. Zašto pileća...
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
Zbog čega je luk koristan?Zbog čega je luk koristan?
06. okt.
Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
Zbog čega je kelj koristan?Zbog čega je kelj koristan?
08. sep.
Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji ​​kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko...
Zbog čega pobeli sirova turšija?Zbog čega pobeli sirova turšija?
28. dec.
Jedan od osnovnih razloga zbog kojih pobeli sirova turšija je nedovoljna količina soli u salamuri za sirovu turšiju....
Zbog čega šećer neće da se karamelizuje?Zbog čega šećer neće da se karamelizuje?
28. feb.
Koristite drugu vrstu šećera koja nije beli rafinisani šećer Druge vrste šećera mogu postati grudvaste i neće se tako lako istopiti ili će zagoreti. Uvek birajte obični šećer za najbolji rezultat. 4....
Kako se i zbog čega se pretače turšija?Kako se i zbog čega se pretače turšija?
30. sep.
U nekim krajevima se u salamuru stavljaju i listovi dunje, rena ili vinove loze. Ako turšiju stavljate u tegle, salamur atreba da bude 2 cm ispod vrha tegle....
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Zbog čega nam je potreban magnezijum?
29. nov.
Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
Zbog čega je tarator toliko koristan?Zbog čega je tarator toliko koristan?
13. avgust
Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog. Kao što verovatno znate, tarator...
Zbog čega treba da jedeno speltu?Zbog čega treba da jedeno speltu?
14. jul
U poslednje vreme zdrava ishrana postaje sve popularnija i to nije ništa neobično. Svi žele da budu zdravi, a pravilna ishrana je ključ toga. Zbog toga su proizvodi poput spelte sve popularniji kod ljudi koji brinu o svom...
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Zbog čega su korisne pečene jabuke?
23. nov.
Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne. Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate...
Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?
30. april
Mleveno meso je jedan od glavnih sastojaka naše nacionalne kuhinje. Postoji na desetine jela koja se pripremaju sa ovim mesnim proizvodom. Mleveno meso koristimo za supe, glavna jela, roštiljanje, kao i za pravljenje sirovo-dimljenih...
Zbog čega se stavlja kvasac u testo?Zbog čega se stavlja kvasac u testo?
29. april
Ćelije kvasa ili kvasca se hrane pre svega molekulima šećera, koje izvlače iz brašna. U procesu ishrane one pretvaraju ove šećere u ugljen dioksid i etanol....
Ukusna turšija u buretuUkusna turšija u buretu
23. sep.
Pretače se 2-3 puta, nakon čega se čuva na suvom i hladnom mestu. Pogledajte i zašto turšija pobeli, kada se zaustavlja kiseljenje turšije i koliko soli se stavlja u turšiju....
Parena turšija u teglamaParena turšija u teglama
18. sep.
Prelijte poređanu turšiju ohlađenom salamurom, zatvorite i sterilišite tegle 15 minuta nakon što voda proključa. Probajte i ovu parenu turšiju od crvene paprike i saznajte kako da napravite salamuru za turšiju....
Slana turšija u buretuSlana turšija u buretu
11. avgust
Nakon 3-4 dana, turšiju treba pretakati crevom. Prvih nekoliko dana pretočite je jedanput na dan, a nakon 1 nedelje možete je pretakati u nekoliko dana jednom....
Seoska turšija u buretuSeoska turšija u buretu
16. avgust
1
Sledeći je paradajz i na kraju se stavljaju kornišoni. Dok se povrće ređa stavlja se i krupno isečen celer. Kroz slojeve se stavlja i po jedna glaica belog luka isečena na pola....
Brza turšija u buretuBrza turšija u buretu
04. sep.
Povrće se sipa. Nemojte ga kuvati ili sterilisati. Brza turšija u buretu može se konzumirati već sledećeg dana. Na hladnom mestu traje više od mesec dana....
Mešana Turšija u TeglamaMešana Turšija u Teglama
26. dec.
Stavljamo sve začine u teglu, prelijemo ključalom vodom, zatvorimo i okrećemo bez kuvanja....
Hladna turšija u burencetuHladna turšija u burencetu
19. nov.
Dobićete fantastičnu hladnu turšiju u burencetu....
Jesenja turšija u šerpiJesenja turšija u šerpi
30. okt.
Ostavljamo da se ohladi. Čuvamo na prohladnom mestu, ne u frižideru. Konzumiramo jesenju turšiju nakon 2 dana, ako se ovako čuva može stajati oko 10-12 dana. Svakog dana turšija je sve ukusnija....
Šarena turšija u teglamaŠarena turšija u teglama
23. jul
Okreću se sa poklopčićima na dole. Kada se ohlade, stavljaju se za zimu u podrum ili ostavu na tamno i hladno. Šarena turšija u teglama je gotova....
Turšija u plastičnim bocamaTuršija u plastičnim bocama
25. nov.
U šerpu stavljamo sirće, ulje, šećer, med, so i začine. Beli luk ostavimo u čenovima. Stavljamo šerpu na ringlu da provri i ostavljamo dok se sve ne rastvori, mešajući s vremena na vreme....
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?
09. maj
Ekstremno dinamičan i ubrzan svakodnevni život dovodi do stalnog umora i stresa. Svakodnevni nedostatak energije, depresija i kontrakcija mišića su manifestacije ovih stanja, ali je češće uzrok nedostatak magnezijuma...