Pokušavate da napravite karamel kod kuće, ali nešto nije u redu? Dozvolite nam da vam pomognemo.
Evo nekoliko grešaka koje vas mogu sprečiti da postignete dobre rezultate u karamelizovanju šećera i kako da ih izbegnete.
1. Koristite tanku posudu
Tanke posude se neravnomerno zagrevaju, što može prouzrokovati da deo šećera izgori pre nego što se ostatak istopi. Umesto toga, izaberite čvrstu metalnu posudu sa teškim dnom (na primer, posudu od nerđajućeg čelika);
2. Ne koristite čistu posudu
Ako u posudi ima nekoliko mrvica ili ste je ranije koristili za nešto drugo, to će sprečiti da vaš karamel ima glatku teksturu ili da uopšte postane dobar.
3. Koristite drugu vrstu šećera koja nije beli rafinisani šećer
Druge vrste šećera mogu postati grudvaste i neće se tako lako istopiti ili će zagoreti. Uvek birajte obični šećer za najbolji rezultat.
4. Mešate šećer
Ako se karamel pretvori u zrnca, šećer je verovatno kristalizovan. Molekuli saharoze u konzumnom šećeru imaju jaku tendenciju da se drže zajedno u gustim, raspoređenim kristalima. Umesto mešanja, lagano okrenite posudu koju koristite. Uzmite mokru četku za pecivo da navlažite zidove lonca. Ovo će sprečiti šećer da se kristališe.
5. Niste pogodili pravu temperaturu
Ako je grejna ploča preslaba ili prejaka, onda karamel možda neće ispasti kako želite, verovatno će izgoreti ili imati gorak ukus.
Ako volite ukus karamela, sigurno će vam se dopasti ovi:
- krem karamel;
Komentari