Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne.
Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate...
23. nov.
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Jedva da je Kristofer Kolumbo slutio kakve će sukobe među ljudima vekovima kasnije izazvati plodovi biljke čije je seme lično doneo posle svog prvog putovanja u Indiju, zapravo u Ameriku, kao poklon španskoj kraljici Izabeli...
29. maj
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
27. okt.
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Cink je hemijski element sa izuzetno važnom ulogom u zdravlju i održavanju dobrog izgleda. Neophodan je za rast i oporavak organizma i uključen je u sintezu nekoliko važnih hormona i u stotine enzimskih reakcija.
Selen...
28. okt.
Za šta su korisni bademi?Koristi koje donosi konzumacija badema je mnogo. Ovo je spisak neverovatnih stvari koje se mogu postići samo konzumacijom badema.
Bademi održavaju srce zdravim....
03. avgust
Zbog čega je rakija gorka?Ali mnogi majstori početnici suočavaju se sa veoma neprijatnim problemom - primećuju da rakija koju kuvaju ima gorku žilu. A onda počnu da se pitaju zašto je rakija gorka....
21. sep.
Zbog čega je luk koristan?Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
06. okt.
Zbog čega je kelj koristan?Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko...
08. sep.
Zbog čega je prženje štetno?Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
14. jul
Zbog čega pileća supa leči?Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju.
Zašto pileća...
12. januar
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Kada se otkrije nizak nivo magnezijuma u telu, najpogodniji i najpristupačniji način da se oni normalizuju je prirodni unos magnezijuma namirnicama kao što su zeleno lisnato povrće, bademi i drugi orašasti plodovi, banane...
29. nov.
Zbog čega je tarator toliko koristan?Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog.
Kao što verovatno znate, tarator...
13. avgust
Zbog čega treba da jedeno speltu?U poslednje vreme zdrava ishrana postaje sve popularnija i to nije ništa neobično. Svi žele da budu zdravi, a pravilna ishrana je ključ toga. Zbog toga su proizvodi poput spelte sve popularniji kod ljudi koji brinu o svom...
14. jul
Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?Mleveno meso je jedan od glavnih sastojaka naše nacionalne kuhinje. Postoji na desetine jela koja se pripremaju sa ovim mesnim proizvodom. Mleveno meso koristimo za supe, glavna jela, roštiljanje, kao i za pravljenje sirovo-dimljenih...
30. april
Zbog čega su dunje korisne?Korisna svojstva dunja su poznata čovečanstvu od davnih vremena. Veruje se da je čak i otac medicine, Hipokrat preporučivao ovo voće kao lek za gastrointestinalni trakt. Zbog toga što u dunjama ima visokog sadržaja tanina...
26. januar
Zbog čega su salame štetne?Salame se ubrajaju u najštetnije namirnice, koje možemo da poslužimo na našoj trpezi. U velikom broju i u većoj količini, salame sadrže kolagen, granule soje, pojačivače ukusa, smesu nitrata, kosti, kožu i dr. Ako uopšte...
08. nov.
Pečeni bademiImajte u vidu, da se bademi brzo zapeku, eto zašto ne treba da ih ostavljate bez nadzora....
21. okt.
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životDa li volite ljute paprike? Ako je odgovor da, onda imate sve šanse da postanete stogodišnjak, jer ljute papričice produžavaju život. Ovu tvrdnju iznose američki naučnici, prema kojima među dugovečnim osobama dominiraju ljubitelji...
24. nov.
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se...
10. avgust
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
08. januar
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Ekstremno dinamičan i ubrzan svakodnevni život dovodi do stalnog umora i stresa. Svakodnevni nedostatak energije, depresija i kontrakcija mišića su manifestacije ovih stanja, ali je češće uzrok nedostatak magnezijuma...
09. maj
Zbog čega je zelena salata ponekad gorka?Mnogi povezuju salatu sa karakterističnim gorkim ukusom, koji ostaje na nepcu dugo nakon što je salata sažvakana i pojedena....
30. nov.
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Skuša je jedna od najukusnijih riba, koja je izuzetno korisna i u pogledu ukusa i sadržaju hranljivih materija, ali je u svetu dosta zanemarena.
Idealna je za dimljenje, usoljavanje, kao i za kombinovane obroke, glavna...
07. okt.
Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?Glavna sirovina za proizvodnju tahinija od susama su semenke susama. Dobija se iz grma koji dostiže visino do 2 metra, sa dlakavim lišćem koje emituje snažnu očaravajuću aromu.
U zavisnosti od sorte, susam daje sitno...
07. okt.