Korisna svojstva dunja su poznata čovečanstvu od davnih vremena. Veruje se da je čak i otac medicine, Hipokrat preporučivao ovo voće kao lek za gastrointestinalni trakt. Zbog toga što u dunjama ima visokog sadržaja tanina, obično se koriste u narodnoj medicini u obliku sirupa i želea.
Dunje su bogate fruktozom, glukozom, pektinskim jedinjenjima, kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom i bakrom. Čak i u njihovim semenkama postoji više biološki aktivnih supstanci koje deluju pozitivno na organizam.
Dunja se ne preporučuje kod zatvora i pleuritisa, ali kompot od dunje i kuvane dunje su izuzetno korisni za ljude koji pate od upala želudca i iritacije stomaka.
Pečene ili kuvane dunje su odličan lek protiv povraćanja, a sok od zrele dunje je prirodni antiseptik. Posebno se preporučuje kod ljudi koji boluju od respiratornih oboljenja.
Zahvaljujući povoljnom mikro i makro elemenatima koje dunje sadrže, sirup ili čaj od dunje su korisni u borbi protiv cistitisa, kao i kod izražene astme.
Pacijenti sa astmom mogu da piju čaj od semenki dunje da bi poboljšali svoje stanje. Seme dunje mora se kuvati celo i nikako se ne sme mleti, jer sadrži otrovnu supstancu amigdalin.
Komentari