Glavna sirovina za proizvodnju tahinija od susama su semenke susama. Dobija se iz grma koji dostiže visino do 2 metra, sa dlakavim lišćem koje emituje snažnu očaravajuću aromu.
U zavisnosti od sorte, susam daje sitno seme u različitim bojama. Susam je visoko cenjen zbog doprinosa potpunoj i zdravoj kuhinji. Bogat je bakrom, kalcijumom i magnezijumom - sastojcima koji ostaju i nakon njegove obrade.
Narodna medicina već godinama preporučuje susamov tahini za sve bolesti i tegobe gastrointestinalnog trakta. U tu svrhu uzmite 2-3 kašike na prazan stomak.
Ovo je odlična prevencija protiv gastritisa i čireva. Osim toga, susamov tahini je divan i zdrav doručak pogodan za sve uzraste. Može se učiniti ukusnijim, ako mu se doda med.
I susam i tahini od susama sadrže velike količine kalcijuma. Zbog toga se preporučuje za jačanje mišićno-koštanog sistema. Uzima se za osteoporozu, a daje se i maloj deci za jačanje organizma i kostiju.
Tahini od susama trebalo bi da bude češće prisutan na našem jelovniku zbog mnogih korisnih svojstava koja ima. Narodna medicina ga preporučuje ženama sa prevremenom i obilnom menstruacijom, kao i u menopauzi.
Ublažava simptome i omogućava vam normalan život. Osobe sa prekomernim znojenjem i hiperaktivnošću, predispozicijom i visokim krvnim pritiskom, srčanim oboljenjima i problemima sa mozgom takođe bi trebalo da ga konzumiraju.
Česta konzumacija tahinija od susama poboljšava rad sistema za varenje i leči zatvor. Takođe povećava energiju bubrega. Takođe se koristi kao preventivna mera za suv i nadražujući kašalj.
Koristi tahinija od susama ovde ne prestaju. Pokazalo se da je koristan kod anemije jer utiče na stvaranje krvi. Takođe utiče na sluh i poboljšava rast kose. Neki čak veruju da tahini od susama može produžiti životni vek.
Komentari