Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se kupe tokom cele godine. Njihove najveće prednosti ogledaju se u tome što su izuzetno zdrave, jer imaju bogat hranjljivi sastav, niskokalorične su i lako se vare.
Tikvice su bogate nizom važnih minerala za naš organizam, kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, mangan, fosfor, bakar i gvožđe. Fantastičan su izvor mnogih organskih kiselina i vitamina C, B i karotina.
U sastav tikvica ulazi velika količina vode - oko 95%, kao i lutein, koji je izuzetno koristan za oči i celokupno zdravstveno stanje čoveka. Svi ovi životno važni hranjljivi elementi, kojih ima u tikvicama, pomažu ljudskom telu da funkcioniše pravilno i donose čitav niz koristi za zdravlje.
Pogledajte koje su to koristi i naučite zbog čega je korisno da jedete tikvice redovno.
Tikvice su dobar regulator pritiska
Korisne količine magnezijuma i kalijuma, koje učestvuju u sastavu tikvica, utiču blagotvorno na pritisak i doprinose njegovom spuštanju. Redovna konzumacija tikvica se preporučuje osobama koje pate od hipertenzije i smatra se da tikvice pomažu u prevenciji arteroskleroze - oboljenja, koje je u velikom delu slučajeva posledica visokog krvnog pritiska i nekih drugih faktora.
Tikvice su korisne kod astme
Tikvice su posebno korisne kod lečenja astme, zbog toga je dobro da osobe, koje imaju ovo oboljenje češće uključuju tikvice u ishranu. Ukusno povrće je bogato cenjenim vitaminom C i zahvaljujući njemu ima jake antioksidantne i protivupalne osobine.
Pomažu u borbi sa viškom kilograma
Kao što smo već spomenuli, tikvice su niskokalorične, ali istovremeno bogate važnim mineralima i vitaminima i zbog toga smanjuju glad i ostavljaju osećaj sitosti. To ih čini dobrim pomoćnikom u borbi sa viškom kilograma. Ukusno povrće sadrži i veliku količinu vode i na taj način organizam ostaje dobro hidriran. Pored toga, deluju kao prirodni diuretik i pomažu telu da izbaci višak nepotrebnih elemenata, jer obiluju korisnim vlaknima.
Poboljšavaju zdravlje srca
Prisustvo magnezijuma, kalijuma, folnu kiselinu i vlakna, kao i nizak sadržaj holesterola, natrijuma i masnoća u tikvicama, čini tikvice superzdravom hranom za srce. One smanjuju rizik od razvoja tromboze, infarkta i nekih drugih srčanih i oboljenja krvnih sudova.
Ojačavaju zube i kosti
Tikvice se brinu za dobro stanje zuba i kostiju, tako što ih održavaju i pojačavaju. To je moguće zahvaljujući prisustvu čitavog niza važnih elemenata i minerala, kojih ima u povrću. To su magnezijum, kalcijum, lutein, zeaksantin i folnu kiselinu. Ako želite da imate zdrave i jake zube i kosti, jedite tikvice što možete češće.
Komentari