Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Odmah nakon toga dolazi nova porcija hrane sa večerom. Prvobitna ideja je da se smisli naziv za konzumaciju hrane koja se odvija nakon kasnog ustajanja vikendom....
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja elegantnih deserata....
Za šta je dobra zelena hrana?Za šta je dobra zelena hrana?
28. mart
Hrana bogata ovim pigmentom igra ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, zaštiti od raka i zračenja....
Šta je košer so?Šta je košer so?
16. jun
Ukus hrane koju pripremamo ne bi vredeo ništa, ako nismo stavili bar malo soli. U poslednje vreme, međutim, sve se više govori o štetnosti soli i njenoj zloupotrebi u ishrani, a na štetu zdravlja....
Šta je to keto dijeta?Šta je to keto dijeta?
02. maj
Ketogena (ili keto) dijeta je dijeta koja uključuje hranu sa malo ugljenih hidrata i sa visokim sadržajem masti....
Šta je to proteinska glad?Šta je to proteinska glad?
30. jul
Ovo shvatanje ovog tipa dijete je tako zato što nije potrebno da se ograničava količina hrane, već vrste hrane koju uzimamo. Ovo nije sasvim tako....
Ketoni maline - šta je to?Ketoni maline - šta je to?
09. okt.
Ljudi koji održavaju zdravu težinu dijetama čuli su za ketone maline koji su dodatak koji promoviše gubitak težine i stvaranje čiste telesne mase. Evo šta su oni u stvari. Suština ketona maline Plod maline u svom...
Klimatarijanska ishrana: šta je to?Klimatarijanska ishrana: šta je to?
11. sep.
Ova ishrana uključuje smanjenje količine prerađene hrane u korist prirodnih. Klimatarijanska ishrana takođe podstiče ograničavanje palminog ulja i hrane sa šećerom....
Tiho mršavljenje – šta je to?Tiho mršavljenje – šta je to?
20. feb.
Isto tako možete reći i za spanać u vašem tanjiru – da ste danas jednostavno odlučili da se hranite zdravo i da vam je dosadila masna hrana....
E320 - šta je to u stvari?E320 - šta je to u stvari?
09. mart
E320 pripada aditivima za hranu, koji se koriste u pripremi hrane....
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoUlje origana - šta je to i zašto je korisno
16. nov.
Antibakterijski efekat - ulje origana ima snažan efekat protiv 5 vrsta bakterija, uglavnom povezanih sa trovanjem hranom. Sve one su opasni patogeni, ali proizvod od biljke origano uspeo je da ih uništi....
Šta je to noćno povrće i da li je opasno?Šta je to noćno povrće i da li je opasno?
22. maj
Ako slučajno naiđete na izraz "noćno povrće", nemojte misliti da je reč o nekom egzotičnom povrću, koje dolazi sa druge strane sveta. Ovaj naziv nosi povrće iz porodice krompira, koje ima oko 2000 vrsta. Većina njih se...
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Umami je postao popularan kao aroma za proizvođače hrane koji pokušavaju da poboljšaju ukus hrane sa niskim sadržajem natrijuma....
Leberkez - šta je to i kako se pravi?Leberkez - šta je to i kako se pravi?
05. jul
Ako ste i vi pravi gurman i obožavate da eksperimentišete isprobavajući nova i nova jela, onda svakako treba da probate i bavarski leberkez. Ovo je zapravo nemački delikates koji se pravi od mlevenog mesa u kalupu za kolač...
Komorač - šta je to i kako se pripremaKomorač - šta je to i kako se priprema
21. avgust
Divlja mirođija, koromač, anason, anis, slatki janež, slatki kumin. Ovo su sve nazivi zanimljivog povrća, poznatog i kao komorač. Šta je komorač? Komorač je izuzetno svestrana biljka koja lako raste, dugo se čuva...
Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?
30. avgust
Čokolada i druga slatka hrana može da promeni nivoe šećera u krvi....
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
Ljudi sa intolerancijom na laktozu mogu da koriste GHI maslac u svojoj hrani bez ikakvog rizika po svoje zdravlje....
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
S obzirom da su godži bobice prijatnog ukusa, njihov plod se može direktno konzumirati, ali može i da se stavi i u različitu hranu i pića....
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Akvafaba - šta je to i kako da ga koristimo?Akvafaba - šta je to i kako da ga koristimo?
04. dec.
Ona je nova moderna hrana, jedna interesantna mogućnost za vegane. Može mirno da se koristi kako u slatkim, tako i u slanim jelima. Reč potiče od latinske reči fava (pasulj) i aqua (voda)....
Mizu Jokan - šta je to i kako se priprema?Mizu Jokan - šta je to i kako se priprema?
03. maj
Primeri dodatnih sastojaka uključuju hranu kao što su seckani kesteni, slatki krompir i voće. Još jedan popularan ukus je ukus zelenog čaja....