Divlja mirođija, koromač, anason, anis, slatki janež, slatki kumin. Ovo su sve nazivi zanimljivog povrća, poznatog i kao komorač.
Šta je komorač?
Komorač je izuzetno svestrana biljka koja lako raste, dugo se čuva i stoga je našla mesto u kuhinji, posebno u italijanskoj.
Povrće se odlikuje specifičnim i delikatnim notama anisa, koji se oseća jačim ili slabijim u zavisnosti od toga da li je sveže ili kuvano, ali je u svakom slučaju veoma korisno.
Komorač sadrži etarsko ulje enetol, koje blagotvorno deluje na varenje. Odlična je alternativa mladom luku i praziluku u gotovo svakom receptu.
Komorač se prodaje u lukovicama koje su različite - neke su deblje, druge su tanke i izdužene. Tanke su pogodne za kuvanje, a debele za sirovu potrošnju.
Kako se kuva?
Ovo jednostavno povrće je toliko fleksibilno, da zadržava oblik bez obzira na to kako se iseče - na trake, kriške ili čak kada se narenda.
Ako se kuva sa komoračem, glava se odseče, ali je dobro zadržati stabljike. Ukloni se tvrdi deo koji se nalazi na kraju glavice, a komorač se oljušti nožem ili ljuštilicom za povrće. Glavica se podeli na dva dela i tvrdi deo u jezgru se uklanja. Zatim se seče na odabran način prema receptu u kome će učestvovati.
U kom obliku se konzumira komorač?
U sirovom obliku komorač se jede, isečen na trake, na komade i topljen u sosu ili maslinovom ulju. Dobar zalogaj je u takvom stanju.
Sveži komorač ide i u salatu, kao deo ostalih sastojaka, dajući eleganciju i svežinu salati.
Komorač toleriše svaku termičku obradu – može se peći, kuvati, dinstati, pasirati i jesti sa ribom, morskim plodovima, belim mesom, a može se kombinovati i sa jakim ukusom poput đumbira.
Recept sa komoračem
Najjednostavniji recept je za salatu od komorača kao zdravo jelo ili prilog.
Salata od komorača i pomorandže
Potrebni proizvodi:
- 2 pomorandže
- 25 mililitara maslinovog ulja
- 1 glavica komorača
- 1/2 glavice crnog luka
- So, biber i ruzmarin po ukusu
Priprema:
Pomorandže se oljušte i iseku na komade po željenoj veličini, ali je dobro iskoristiti sav sok koji se dobije.
Komorač se takođe seče po želji. Sačuva se nekoliko listova.
Luk je isečen na kolutove.
Komadići pomorandže i komorača su poređani sa kolutovima luka u posudu. Maslinovo ulje, sok od pomorandže i začini se pomešaju i prelije se jelo sa komoračem. Poslužite u posudi sa parčetom lista na vrhu.
Naravno, postoji mnogo više opcija za pripremu proizvoda. Takođe možete da uradite:
- supa sa komoračem;
- testenina sa komoračem.
Komentari