Mizu Jokan je tradicionalni japanski desert. Jokan je opšti pojam koji se odnosi na ovaj želeu sličan desert napravljen od crvenog pasulja, agara i šećera. Crveni adzuki pasulj je u obliku tsubuan (glatka pasta od crvenog pasulja) ili koshian (gruba pasta od crvenog pasulja).
Jokan se obično oblikuje u dugačak pravougaoni blok, koji se zatim seče pre serviranja. Mizu jokan je vrsta jokana koji ima veći sadržaj vode od tradicionalnog jokana. Često se hladi i služi tokom vrelih letnjih meseci i prilično je osvežavajući desert. Postoji nekoliko vrsta ukusa ovog deserta.
Primeri dodatnih sastojaka uključuju hranu kao što su seckani kesteni, slatki krompir i voće. Još jedan popularan ukus je ukus zelenog čaja. Koristite unapred pripremljenu pastu od pasulja, a na kraju poslužite desert ohlađen.
Šta vam je potrebno: 2 kašike agar agara; voda za namakanje agar agara; 1 i 1/4 šolje vode; 1 šolja smeđeg šećera; 1 i 1/2 šolje paste od crvenog pasulja.
Kako ga napraviti: Pripremite mešavinu želatina (agar agar) tako što ćete je potopiti u vodu. Zatim izvadite agar agar iz vode i iscedite da biste uklonili višak vode. U srednji tiganj dodajte želatin sa 1 1/4 šolje vode i zagrejte uz stalno mešanje.
Zatim smanjite vatru na slabu i kuvajte dok se agar agar potpuno ne rastvori. Ne zaboravite da mešate sve vreme. Dodajte prethodno pripremljenu slatku pastu od crvenog pasulja. Stalno mešajte, pazeći da se pasta od pasulja rastvori u agar agaru i vodi.
Pustite da se kuva na laganoj vatri dok se ne zgusne. Sipajte smešu u plitku pravougaonu plastičnu posudu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru. Mizu jokan treba da postane čvrst. Isecite na male blokove i poslužite ohlađeno.
Komentari