Facebook
Omiljeno
Pinterest
Kandirani đumbirPosle pola sata možete prebaciti đumbir u kutiju sa poklopcem i tako se kandirani đumbir može čuvati do 3 meseca....
Marinirani đumbirSterilišite teglice, dok ljuštite đumbir. Uzmite guljač ili neko veće rende, da bi što tanje listove đumbira napravili.
Stavite u šerpu so, sirće i vodu. Kad provri sklonite sa vatre i ostaviti da se ohladi....
KurkumaUkus joj je pikantan, topao i gorak, dok je aroma lagana i podseća na narandžu i đumbir. Hajde da saznamo više o poznatom indijskom začinu....
ĐumbirMirisan i izražajan, đumbir daje poseban ukus azijskim prženim jelima, kao i mnogim gozbama od voća i povrća.
Đumbir je koren biljke đumbira, koji raste ispod zemlje i ima tvrdu, nabrazdanu teksturu....
Ukusan marinirani đumbirPrelijte đumbir marinadom, gledajte da potpuno pokriva komade.
Ostavite đumbir da se marinira bar 24 sata. Čuvajte u tegli u frižideru....
Zamrznut sveži đumbirAko je potrebno (ili za svaki slučaj), nakon toga operite i dobro osušite đumbir. Važno je da ih dobro osušite nakon pranja, da vam se ne kliza u rukama mnogo, zato što đumbir pušta dosta soka....
Božićni đumbir kolačići sa pečatimaU posudi pomešamo suve sastojke (brašno, šećer u prahu, kakao, hlebnu sodu, cimet i đumbir). Dodajemo im smesu od maslaca i sve zamesimo. Dobija se trošno testo....
Kurkuma leči i prolepšavaKod anemije se koristi četvrtina kašičice kurkume koja se meša sa medom. To organizmu obezbeđuje potrbnu količinu gvožđa. Ako je neophodno, količina kurkume se može povećati i na pola kašičice....
Kako se konzumira đumbirOsim za slana jela, u Kini je veoma popularan konzervisan đumbir - u ove svrhe se koristi specijalna vrsta đumbira - konzerviše se mesnatiji i ne toliko ljut đumbir....
Eterično ulje kurkumeSvojstva eteričnog ulja kurkume
Kurkuma, latinskog naziva Curcuma longa, pripada višegodišnjim zeljastim biljkama porodice Zingiberaceae. Još jedan egzotični začin - đumbir - pripada ovoj porodici....
Limun, beli luk i đumbir kod visokog holesterolaSveži koren đumbira oljuštite i narendajte na krupno, čenove belog luka isecite na krupno.
Dobijenu smesu sipajte u bokal blendera ili čopera i izmiksujte dva ili tri puta dok ne dobijete homogenu smesu....
Đumbir i med protiv rakaOsim meda antikancerogeno dejstvo ima i đumbir. Njegov uticaj takođe je dokazan eksperimentima na miševima koji imaju rak. Ona pokazuju da đumbir ubija ćelije raka na dva načina....
Đumbir i med protiv rakaOni su pokazali da đumbir ubija ćelije raka na dva načina - tera ih da se samouništavaju i proždiru same sebe....
Čaj od kurkumeKurkuma se može naći i u obliku kapsula u apotekama. Uzmimaju je ljudi sa astmom i bronhitisom.
Za čaj od kurkume potrebni su nam 1 kašičica kurkume i 4 čaše vode....
Eterično ulje đumbiraBiljka đumbir pripada porodici Zingiberaceae, zajedno sa drugim poznatim začinima kao što su kurkuma i kardamon....
Lekovita svojstva đumbiraKao dodatak ishrani, posebno ako hoćete brže dejstvo, možete konzumirati đumbir u obliku tinktura i kapsula. Može se koristiti i sa kurkumom, origanom, ruzmarinom, bosiljkom, zelenim čajem....
Kako prepoznati kvalitetnu kurkumu?Kvalitetna kurkuma ima karakterističnu aromu koja kombinuje note zemlje (ipak je koren), đumbira i blagu gorčinu. Takođe je veoma pigmentisana. Stavite prstohvat kurkume na unutrašnju stranu dlana i trljajte ga palcem....
Koristi vode od đumbiraIako su koristi đumbira dobro poznate, ispijanje čaše vode sa đumbirom može da bude isto toliko dobro za vas, sa dodatkom koristi kao bonus!...
Napravimo čaj od đumbiraČaj od đumbira se može napraviti i sa đumbirom u prahu, ako nemate svež. Za ovu svrhu se pomeša 1 kašičica meda sa pola kašičice mlevenog đumbira i preliva se sa 200 mililitara vrele vode....