Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako prepoznati kvalitetnu kurkumu?

Kako prepoznati kvalitetnu kurkumu?

Petra VasilevaPetra Vasileva
Početnik
9
prepoznavanje kurkume

Kurkuma je jedan od najvažnijih začina u indijskoj kuhinji. Ali, koristi se ne samo za kuvanje već i kao ajurvedski lek koji jača imunitet, pomaže u zarastanju rana i deluje kao prirodno protivupalno sredstvo.

Najčešće se prodaje kao prah, ali se može naći i u prirodnom obliku, kao koren koji podseća na đumbir.

Nažalost, kao i mnogi drugi začini, kurkuma ne naročito visokog kvaliteta danas je često dostupna. Trgovci joj dodaju pirinčano brašno, skrob, talk, pa čak i prah krede.

Kurkuma je dobro poznata po žuto-narandžastoj boji, pa je uobičajena praksa da je farbaju veštačkim bojama, koje ovaj inače zdrav začin mogu pretvoriti u nešto opasno po zdravlje. Naročito ako su boje toksične i ako ih redovno konzumirate.

Kako prepoznati kurkumu lošeg kvaliteta?

Jednostavnim testom: Napunite čašu toplom vodom i sipajte u nju kašiku kurkume bez mešanja. Sačekajte 20 minuta. Ako se nakon toga začin slegne na dno, onda je kvalitetan. Međutim, ako voda postane obojena, onda je vrlo verovatno da u njoj ima dodatnih nečistoća.

Kvalitetna kurkuma ima duboku boju koja može da varira od narandžaste do svetlo žute. Ako je boja svetlija i beličasta, sigurno ima nečistoća. Kada kuvate sa pravom kurkumom, ona ne bi trebalo da promeni boju, a čak i najmanja količina trebalo bi da vašoj gozbi da ukusnu žutu boju.

Kvalitetna kurkuma ima karakterističnu aromu koja kombinuje note zemlje (ipak je koren), đumbira i blagu gorčinu. Takođe je veoma pigmentisana. Stavite prstohvat kurkume na unutrašnju stranu dlana i trljajte ga palcem. Ako je čista, zalepiće se i ostaviti narandžastu mrlju. Ako većina začina otpada, verovatno je kontaminirana.

kurkuma

Kvalitet kurkume takođe zavisi od količine kurkumina u njoj

Madras kurkuma je najčešća u Evropi. Ima svetliju boju i sadržaj kurkumina - oko 3, 5%. Odlikuje se slabijim ukusom i aromom i uglavnom se koristi za pripremu soseva i fermentisanog povrća.

Danas ne dolazi nužno direktno iz Madrasa, već se ime koristi više kao epitet, jer se dugi niz godina uglavnom uvozila odatle. Preferirali su je engleski kolonizatori zbog delikatnijeg ukusa.

Allepej kurkuma nije toliko popularna van Indije, ali je preferira lokalno stanovništvo. Ima tamniju boju i sadržaj kurkumina od oko 6, 5%. Ima više zemljani i jak ukus i koristi se u pripremi karija i tažina.

Da biste bili sigurni da kupujete kurkumu visokog kvaliteta, izbegavajte kupovinu na veliko ili sa pijaca. Potražite je unapred upakovanu i od proizvođača kome verujete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest