Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Tiho mršavljenje – šta je to?Tiho mršavljenje – šta je to?
20. feb.
Na radost jednih i užas drugih, posle duge zime došlo je vreme lakše odeće i vidljivih rezultata posle zimskog prejedanja. Upravo iz tog razloga poslednjih nedelja kao da smo svakoga dana na dijeti. Burne jadikovke...
Šta je to proteinska glad?Šta je to proteinska glad?
30. jul
Po svojoj suštini proteinska glad je vrsta dijete koja je za mnoge ljude brža i jednostavnija. Ovo shvatanje ovog tipa dijete je tako zato što nije potrebno da se ograničava količina hrane, već vrste hrane koju uzimamo....
Šta je to keto dijeta?Šta je to keto dijeta?
02. maj
Standardna keto dijeta značajno smanjuje unos pirinča, testenina, voća, žitarica, hleba, pasulja i povrća koje sadrži skrob, kao što su grašak i krompir....
Ketoni maline - šta je to?Ketoni maline - šta je to?
09. okt.
Ljudi koji održavaju zdravu težinu dijetama čuli su za ketone maline koji su dodatak koji promoviše gubitak težine i stvaranje čiste telesne mase. Evo šta su oni u stvari. Suština ketona maline Plod maline u svom...
Klimatarijanska ishrana: šta je to?Klimatarijanska ishrana: šta je to?
11. sep.
Eko kese u supermarketu umesto plastičnih kesa, sortiranje otpada, kartonske šolje za kafu i slamke i staklene flaše umesto plastike sve češće postaju deo našeg svakodnevnog života. Sada možete voditi računa o okolini i...
Šta je modifikovani skrob?Šta je modifikovani skrob?
19. okt.
1
U 100 grama modifikovanog skroba ima 329 kalorija. Da li je modifikovani skrob štetan? Kao i svi modifikovani proizvodi, ovaj skrob može biti opasan po život i zdravlje....
E320 - šta je to u stvari?E320 - šta je to u stvari?
09. mart
Butil hidroksi anizol je naziv supstance iza skraćenice E320. Šta je to i da li treba da znamo nešto o tome? E320 pripada aditivima za hranu, koji se koriste u pripremi hrane. Primenjuje se u ulozi antioksidansa, što...
SkrobSkrob
20. jun
Koristi od skroba Proizvodi koji sadrže skrob su korisni za zdravlje....
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoUlje origana - šta je to i zašto je korisno
16. nov.
Još pre 4000 godina, drevni iscelitelji u Kini, Grčkoj i Rimu koristili su biljku origano u medicinske svrhe. U grčkoj mitologiji se kaže da je origano stvorila boginja Afrodita da simbolizuje sreću. Biljka cveta lepim ljubičasto-ružičastim...
Šta je to noćno povrće i da li je opasno?Šta je to noćno povrće i da li je opasno?
22. maj
Ako slučajno naiđete na izraz "noćno povrće", nemojte misliti da je reč o nekom egzotičnom povrću, koje dolazi sa druge strane sveta. Ovaj naziv nosi povrće iz porodice krompira, koje ima oko 2000 vrsta. Većina njih se...
Kukuruzni skrobKukuruzni skrob
19. okt.
skroba; - Igračke i druge sitnice mogu se dobro očistiti ako se posipaju kukuruznim skrobom....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće. Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Leberkez - šta je to i kako se pravi?Leberkez - šta je to i kako se pravi?
05. jul
Ako ste i vi pravi gurman i obožavate da eksperimentišete isprobavajući nova i nova jela, onda svakako treba da probate i bavarski leberkez. Ovo je zapravo nemački delikates koji se pravi od mlevenog mesa u kalupu za kolač...
Komorač - šta je to i kako se pripremaKomorač - šta je to i kako se priprema
21. avgust
Divlja mirođija, koromač, anason, anis, slatki janež, slatki kumin. Ovo su sve nazivi zanimljivog povrća, poznatog i kao komorač. Šta je komorač? Komorač je izuzetno svestrana biljka koja lako raste, dugo se čuva...
Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?
30. avgust
Zavisnost od čokolade je nekontrolisana konzumacija velikih količina čokolade uprkos znanju da će to pokazati neblagotvorne posledice po zdravlje. Simptomi zavisnosti od čokolade uključuju neobuzdanu želju za čokoladom...
Pirinčana voda - kako da je pripremite i za šta vam može pomoći?Pirinčana voda - kako da je pripremite i za šta vam može pomoći?
09. avgust
; - alantoin - ima protivupalno dejstvo; - Skrob - okružuje zidove želuca štiteći ga od dejstva agresivnih materija....
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...