Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta znači da se sos redukuje?Ali, šta znači da se redukuje jedan sos?
Zgušnjavanje tečnosti kroz isparavanje dela te iste tečnosti se naziva redukcija....
01. maj
Kako se pravi sos od limunaSos od limuna je veoma svež i lagan, odgovarajući uz meso, pripremu meso pripremljeno na roštilju ili riblji file.
Predlažemo vam tri načina na koji možete da napravite ovaj ukusni sos.
Potrebni sastojci: 2 žumanca...
14. avgust
Šta u kojim godinama treba da se konzumiraSvaki period života treba da se uskladi sa neophodnošću da se odgovori podrebama za zdravom ishranom.
Ishrana od 0 do 1 godine:
Majčino mleko - tokom prvih šest meseci majčino mleko odgovara potrebama svih beba. Nakon...
07. april
Šta da radimo ako se oljutimo ljutim paprikamaKada prilikom kuvanja koristite ljute paprike ili ljutu alevu papriku, nemojte dodirivati rukama oči, nos ili usta. Ulje iz semenki paprika voće pada na prste i može da izazove jak bol ako imate čak i minijaturnu...
18. maj
Šta će se promeniti ako prestanete da konzumirate šećer?Čovek unosi šećer u svoje telo u mnogim oblicima, skrivenim pod raznim nazivima: saharoza, dekstroza, maltoza, glukoza, fruktoza ili visoko prerađen visokofruktozni kukuruzni sirup. Nalazi se u prevelikim količinama u kolačima...
09. april
Šta koje E znači i koliko je opasnoU galeriji iznad ćete naći veliki broj aditiva i šta oni znače, po grupama.
Čitajte etikete i procenite da li neki aditiv može biti potencijalno opasnan po vaše zdravlje i naročito zdravlje vaše dece....
17. avgust
Ugljeni hidrati koji se sporo apsorbuju - šta treba da znamoUgljeni hidrati su jedan od "najstrašnijih" sastojaka u našem režimu ishrane. Većina dijeta u današnje vreme se bazira na niskom sadržaju ugljenih hidrata, ako ne i na njihovom totalnom izostavljanju. A oni su sadržani...
20. jul
Pitate se šta da skuvate brzo za večeru? Imamo odgovor!Jela, napravljena u đuvečari su jedna od najbržih i najukusnijih - nije važno da li je reč o nečemu posnom ili jelu s mesom. Osim što bude gotovo veoma brzo, može da se improvizuje - čak i da vam fali nešto iz samog recepta...
31. jul
Šta znači sotiranjeSotiranje na francuskom znači skakati, zbog pokreta, koji se dobija dok se sotira. Sotiranje je tehnika pripreme hrane, kod koje se koristi mala količina masti, ali temperatura ringle treba da bude mnogo visoka....
25. mart
Šta znači toping?Često možete da čujete da se neki desert poslužuje sa ukusnim topingom od čokolade ili da će brokoli i krompir sa čedrom biti još neodoljiviji, ako se posluže sa topingom od pavlake. Ali, šta je to toping, kada se i gde...
05. januar
Đuveč Prste da poližešIsecite meso na kockice i propržite. Dodajte luk, isečen na rebarca i šargarepu na kolutiće.
Dodajte krompire, paradajz, začinei vino. Nakon što malo vri, dodajte iseckano suvo meso i masline.
U đuvečaru sipajte malo...
14. feb.
Trouglovi prste da poližešPrethodno skuvamo sirup od šećera i vode i ostavljamo da se ohladi.
Trouglove prelivamo u pelehu i ostavljamo 3-4 sata da upiju sirup, posle jedemo sa užitkom. Neka vam je slatko!...
30. avgust
2
Kokos rolat da keksomNapomena: Možete rolat dodatno da glazirate po želji, predlog je da otopite 100 gr. čokolade sa 1 s.k. arome pomorandže.
Kokos rolat da keksom je gotov!...
27. dec.
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Šta je anardana i za šta se koristi?Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta.
Takvo omiljeno jesenje voće je...
19. mart
Šta je surimi i za šta se koristi?U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina....
23. sep.
Tabasko SosCrveni pigmenti paprika u sosu su izuzetno osetljivi na svetlost, što znači da treba da se čuva daleko od nje. Prekomerni kontak sa svetošću može da učini da sos potamni....
20. sep.
Soja SosSoja sos je tradicionalna namirnica koja nam dolazi iz Istočne Azije. Veoma popularan u azijskoj kuhinji, soja sos poslednjih godina postaje sve popularniji i kod nas. Istorija soja sosa se vezuje za Kinu pre hiljadu godina...
27. jul
Vorčester SosVorčester sos (Worcestershire Sauce) predstavlja blago pikantan, slatko kiseo, fermentiran engleski sos, koji se tradicionalno pravi od sirćeta, ribe, šećera i začina. Neverovatna je činjenica koliko mnogo aroma i...
23. jun
Šta da jedete da biste ubili apetitEvropska statistika navoda da sve više ljudi radi od kuće, a termin "home office" je svima poznat, nezavisno od toga da li imaju i elementarna znanja iz engleskog jezika. Međutim, rad od kuće je mač sa dve oštrice.
Sa...
13. april
Aromatični biljni maslac: Kako da ga napravimo i za šta se koristiBiljni maslac je odličan i može da se koristi u svakom jelu u koje je moguće dodati biljke: peciva, testenina, dinstano povrće, krompir pire, riba i mnoga druga.
Dok su sve gorenavedene ideje sjajne, možda se najbolje...
25. feb.
Da li znate šta se dešava kada prokuvamo vodu po drugi put?Koliko često zaboravljmo da je čajnik već vreo duže vreme i da se voda u njemu ohladila, zato što mi ne možemo da se odvojimo od naše omiljene emisije ili serije? Uključujemo ponovo i ponovo prokuvavamo vodu u bokalu....
20. sep.
Lutein - Šta treba da znateZnačaj luteina
Lutein je odlično sredstvo u borbi protiv dijabetičke retinopatije. Ima antiinflamatorno dejstvo kod ishemijskog oštećenja mrežnjače....
13. sep.
Šta da skuvam sa paprikama?To znači da možete da dodate slatke paprike u smesu sledeći put kada počnete da pečete slani keks, kukuruzni hleb ili čak slane mafine
- đuveci sa mesom i paprikama - jedni od omiljenih u našem narodu....
27. avgust
Rezanci - šta treba da znamo?Sam naziv preveden sa italijanskog znači crvići.
Na španskom, rečju Fideo označavaju se jufka....
29. jun