Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta znači da se sos redukuje?Šta znači da se sos redukuje?
01. maj
Ali, šta znači da se redukuje jedan sos? Zgušnjavanje tečnosti kroz isparavanje dela te iste tečnosti se naziva redukcija....
Kako se pravi sos od limunaKako se pravi sos od limuna
14. avgust
Sos od limuna je veoma svež i lagan, odgovarajući uz meso, pripremu meso pripremljeno na roštilju ili riblji file. Predlažemo vam tri načina na koji možete da napravite ovaj ukusni sos. Potrebni sastojci: 2 žumanca...
Šta u kojim godinama treba da se konzumiraŠta u kojim godinama treba da se konzumira
07. april
Svaki period života treba da se uskladi sa neophodnošću da se odgovori podrebama za zdravom ishranom. Ishrana od 0 do 1 godine: Majčino mleko - tokom prvih šest meseci majčino mleko odgovara potrebama svih beba. Nakon...
Šta da radimo ako se oljutimo ljutim paprikamaŠta da radimo ako se oljutimo ljutim paprikama
18. maj
Kada prilikom kuvanja koristite ljute paprike ili ljutu alevu papriku, nemojte dodirivati rukama oči, nos ili usta. Ulje iz semenki paprika voće pada na prste i može da izazove jak bol ako imate čak i minijaturnu...
Šta će se promeniti ako prestanete da konzumirate šećer?Šta će se promeniti ako prestanete da konzumirate šećer?
09. april
Čovek unosi šećer u svoje telo u mnogim oblicima, skrivenim pod raznim nazivima: saharoza, dekstroza, maltoza, glukoza, fruktoza ili visoko prerađen visokofruktozni kukuruzni sirup. Nalazi se u prevelikim količinama u kolačima...
Šta koje E znači i koliko je opasnoŠta koje E znači i koliko je opasno
17. avgust
U galeriji iznad ćete naći veliki broj aditiva i šta oni znače, po grupama. Čitajte etikete i procenite da li neki aditiv može biti potencijalno opasnan po vaše zdravlje i naročito zdravlje vaše dece....
Ugljeni hidrati koji se sporo apsorbuju - šta treba da znamoUgljeni hidrati koji se sporo apsorbuju - šta treba da znamo
20. jul
Ugljeni hidrati su jedan od "najstrašnijih" sastojaka u našem režimu ishrane. Većina dijeta u današnje vreme se bazira na niskom sadržaju ugljenih hidrata, ako ne i na njihovom totalnom izostavljanju. A oni su sadržani...
Pitate se šta da skuvate brzo za večeru? Imamo odgovor!Pitate se šta da skuvate brzo za večeru? Imamo odgovor!
31. jul
Jela, napravljena u đuvečari su jedna od najbržih i najukusnijih - nije važno da li je reč o nečemu posnom ili jelu s mesom. Osim što bude gotovo veoma brzo, može da se improvizuje - čak i da vam fali nešto iz samog recepta...
Šta znači sotiranjeŠta znači sotiranje
25. mart
Sotiranje na francuskom znači skakati, zbog pokreta, koji se dobija dok se sotira. Sotiranje je tehnika pripreme hrane, kod koje se koristi mala količina masti, ali temperatura ringle treba da bude mnogo visoka....
Šta znači toping?Šta znači toping?
05. januar
Često možete da čujete da se neki desert poslužuje sa ukusnim topingom od čokolade ili da će brokoli i krompir sa čedrom biti još neodoljiviji, ako se posluže sa topingom od pavlake. Ali, šta je to toping, kada se i gde...
Đuveč Prste da poližešĐuveč Prste da poližeš
14. feb.
Isecite meso na kockice i propržite. Dodajte luk, isečen na rebarca i šargarepu na kolutiće. Dodajte krompire, paradajz, začinei vino. Nakon što malo vri, dodajte iseckano suvo meso i masline. U đuvečaru sipajte malo...
Trouglovi prste da poližešTrouglovi prste da poližeš
30. avgust
2
Prethodno skuvamo sirup od šećera i vode i ostavljamo da se ohladi. Trouglove prelivamo u pelehu i ostavljamo 3-4 sata da upiju sirup, posle jedemo sa užitkom. Neka vam je slatko!...
Kokos rolat da keksomKokos rolat da keksom
27. dec.
Napomena: Možete rolat dodatno da glazirate po želji, predlog je da otopite 100 gr. čokolade sa 1 s.k. arome pomorandže. Kokos rolat da keksom je gotov!...
Kako da zamrznete leblebije?Kako da zamrznete leblebije?
25. avgust
1
Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
Šta je anardana i za šta se koristi?Šta je anardana i za šta se koristi?
19. mart
Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta. Takvo omiljeno jesenje voće je...
Šta je surimi i za šta se koristi?Šta je surimi i za šta se koristi?
23. sep.
U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina....
Tabasko SosTabasko Sos
20. sep.
Crveni pigmenti paprika u sosu su izuzetno osetljivi na svetlost, što znači da treba da se čuva daleko od nje. Prekomerni kontak sa svetošću može da učini da sos potamni....
Soja SosSoja Sos
27. jul
Soja sos je tradicionalna namirnica koja nam dolazi iz Istočne Azije. Veoma popularan u azijskoj kuhinji, soja sos poslednjih godina postaje sve popularniji i kod nas. Istorija soja sosa se vezuje za Kinu pre hiljadu godina...
Vorčester SosVorčester Sos
23. jun
Vorčester sos (Worcestershire Sauce) predstavlja blago pikantan, slatko kiseo, fermentiran engleski sos, koji se tradicionalno pravi od sirćeta, ribe, šećera i začina. Neverovatna je činjenica koliko mnogo aroma i...
Šta da jedete da biste ubili apetitŠta da jedete da biste ubili apetit
13. april
Evropska statistika navoda da sve više ljudi radi od kuće, a termin "home office" je svima poznat, nezavisno od toga da li imaju i elementarna znanja iz engleskog jezika. Međutim, rad od kuće je mač sa dve oštrice. Sa...
Aromatični biljni maslac: Kako da ga napravimo i za šta se koristiAromatični biljni maslac: Kako da ga napravimo i za šta se koristi
25. feb.
Biljni maslac je odličan i može da se koristi u svakom jelu u koje je moguće dodati biljke: peciva, testenina, dinstano povrće, krompir pire, riba i mnoga druga. Dok su sve gorenavedene ideje sjajne, možda se najbolje...
Da li znate šta se dešava kada prokuvamo vodu po drugi put?Da li znate šta se dešava kada prokuvamo vodu po drugi put?
20. sep.
Koliko često zaboravljmo da je čajnik već vreo duže vreme i da se voda u njemu ohladila, zato što mi ne možemo da se odvojimo od naše omiljene emisije ili serije? Uključujemo ponovo i ponovo prokuvavamo vodu u bokalu....
Lutein - Šta treba da znateLutein - Šta treba da znate
13. sep.
Značaj luteina Lutein je odlično sredstvo u borbi protiv dijabetičke retinopatije. Ima antiinflamatorno dejstvo kod ishemijskog oštećenja mrežnjače....
Šta da skuvam sa paprikama?Šta da skuvam sa paprikama?
27. avgust
To znači da možete da dodate slatke paprike u smesu sledeći put kada počnete da pečete slani keks, kukuruzni hleb ili čak slane mafine - đuveci sa mesom i paprikama - jedni od omiljenih u našem narodu....
Rezanci - šta treba da znamo?Rezanci - šta treba da znamo?
29. jun
Sam naziv preveden sa italijanskog znači crvići. Na španskom, rečju Fideo označavaju se jufka....