Kada prilikom kuvanja koristite ljute paprike ili ljutu alevu papriku, nemojte dodirivati rukama oči, nos ili usta. Ulje iz semenki paprika voće pada na prste i može da izazove jak bol ako imate čak i minijaturnu ranu.
Najblje da koristite gumene rukavice kada kuvate nešto za ljutim paprikama ili najbolje da operete ljute paprike vodom pre korišćenja. Mnogo ljudi ne na šta da radi kada jede ljutu papriku i oseti pravi požar u ustima.
U tom sliučaju ne treba da koristite pivo ili vodu, pošto će to samo pojačati efekat. Najbolje da pojedete pola paradajza, da popijete čašu mleka ili da pojedete tri-četiri kašike kiselog mleka.
Možete držati vodu u ustima dok ne prođe ljutina, ali nemojte je gutati. Ako se oljutite, pomaže i konzumiranje hleba, kuvani krompir ili kuvani pirinač.
Ovi proizvodi upijaju kapsacin koji se nalazi u ljutim paprikama i koji je razlog što se oljutite. Kod ljudi sa alergijama, ukoliko ljuta paprika padne na sluzokožu, može izazvati šok.
Ali ako nemate alergiju, pomoći će vam tradicionalni indijski napitak lasi, koji se priprema od jednakih selova vode, leda i kiselog mleka. Pomaže takođe i sladoled od pavlake.
Ako ipak niste vodili računa o pravilnom korišćenju ljutih paprika i ako ste dodirnuli oči, preporučuje se dugo pranje vodom ili slabijim odvarkom od zelenog čaja.
Dobro je da prvo oči operete sevežim mlekom, stavljajte po jednu kapljicu i treprajem izbacite iz oka.
Nakon toga napravite oblogu sa tupferima, natopljenim u napitak od kamilice. Ako osetite da vas peče po rukama od ljutih paprika nakon što ih isečete, nemojte prati ruke sapunom, pošto to nije spas.
Odmah namažite mesto sokom od limuna, slabim rastvorom sirćeta i vode ili kiselog mleka.
Komentari