Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako ispržiti pomfrit, a da ne bude štetan?U protivnom, on je isto nosilac akrilamida, i nije ništa manje štetniji od pomfrita.
Prema naučnicima, akrilamid ne treba uopšte potcenjavati, jer se može pokazati zaista opasnim....
17. jun
Prepečen hleb i krompir su kancerogeni i izazivaju rakU evropskim zakonima postoje stroga ograničenja što se tiče sadržaja akrilamida u vodi, koja se nudi na tržištu, a to bi trebalo da bude 0.1 mikrograma akrilamida po 1 litru....
16. mart
Da li je prepečeni hleb štetan?U zavisnosti od količine akrilamida koju unesemo u organizam, toliko se rizik da se razbolimo povećava....
21. mart
Kako da pravilno jedete beli luk?- Kada se prže, aminokiseline, masti i skrob u belom luku formiraju akrilamid....
06. dec.
Da li je zaista čips štetan?Takođe, ulje čipsa sadrži i kancerogenu materiju, tzv. akrilamid. Ta materija nastaje dok se krompir prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je uzročnik pojave raka. On može oštetiti DNK....
19. mart
Zlatna pravila za prženje u friteziTemperatura viša od 175-180 stepeni ubrzava stvaranje akrilamida. Pri temperaturi nižoj od 160 stepena prženje se usporava i na taj način namirnica upija više masnoće nego što je neophodno....
25. feb.
Zbog čega je prženje štetno?Pržene namirnice mogu da formiraju toksična jedinjenja
Dokazano je da nekoliko namirnica nakon prženja u sebi sadrže toksičnu hemikaliju, pod imenom akrilamid, koja može da izazove formiranje ćelija raka u vašem organizmu...
14. jul
Da li je štetna instant kafaPre svega, oni se odnose na hemijski akrilamid koji se koristi u prženju kafe. Veruje se da to nije dobro za zdravlje. Preterivanje sa njim dovodi do neuroloških tegoba i onkoloških oboljenja, što je posebno opasno....
06. januar
Koje orašaste plodove možemo peći?Sa druge strane, ne preporučuje se pečenje lešnika, jer se u njima nakom termičke obrade pojavljuje kancerogeno jedinjenje akrilamid....
16. januar