Beli luk je izuzetno dobar za naše zdravlje. U ovom savetu ćemo vam reći kako pravilno da konzumirate beli luk, kako ne biste izgubili njegova korisna svojstva.
Postoje studije koje pokazuju da beli luk sadrži ne samo minerale, vlakna i vitamine, već i alicin, koji ima antiseptička i svojstva da dezinfikuje. Treba znati da na temperaturama iznad 50°C alicin nestaje iz belog luka.
Zbog toga, da biste dobili najviše koristi od belog luka, mora se samleti u pastu i ostaviti da odstoji 15 minuta kako bi se oslobodio alicin. Međutim, ne treba samleti ceo čen belog luka, već ga treba iseckati i zgnječiti.
U procesu kuvanja, beli luk gubi korisna svojstva i takođe može postati kancerogen.
- Kada se prže, aminokiseline, masti i skrob u belom luku formiraju akrilamid. Ova supstanca je kancerogena i povećava rizik od razvoja malignih karcinoma;
- Ako ipak želite da ga pržite, to treba da se radi na veoma laganoj vatri dok ne dobije zlatno-braon boju. Ovo će ograničiti stvaranje akrilamida;
- Alicin sadržan u belom luku ima mnogo korisnih svojstava, ali u nekim slučajevima može izazvati iritaciju.
Velika količina potrošenog belog luka stimuliše naš gastrointestinalni trakt i dovodi do nelagodnosti u stomaku.
I u zaključku, moramo reći da beli luk treba jesti sirov i da ne bude više od tri čena belog luka dnevno.
Zato hrabro jedite beli luk umereno, a u tu svrhu možda će vam trebati ovi recepti za:
- hleb sa belim lukom.
Komentari