Jedva da ima osobe koja ne voli da pojede krišku prepečenog hleba. Omiljen je i deci i odraslima, ali ova hrana krije i rizike za naše zdravlje.
Šta se dešava kada prepečemo hleb i da li je prepečeni hleb štetan?
Kod tostiranja ili jednstavnog zagrevanja hleba u rerni stvaraju se različite hemikalije. Jedna od tih hemikalija je akrilamid. On ima visok stepen rastvorljivosti u vodi. Na ovaj način, nakon pojedene kriške prepečenog hleba, on se apsorbuje u želudcu i odmah se širi tkivima.
Što je više prepečen hleb, toliko je nivo ove hemikalije viši.
Posledice upotrebe prepečenog hleba mogu da budu najrazličitije.
Ova hemikalija može da dovede so stvaranja ćelija raka. Takođe, može da ošteti sistem za reprodukciju, kao i nervni sistem.
Ako konzumirate prepečeni hleb i volite ga, bolje je da ga prepečete samo lagano. Kriške prepečenog hleba, koje jedete, treba da budu zlatno žute boje, nikako tamno braon.
Ako više prepečete hleb, on postaje štetniji za vaš organizam.
Dobro je, po mogućnosti, da izbegavate ovu hranu. U zavisnosti od količine akrilamida koju unesemo u organizam, toliko se rizik da se razbolimo povećava.
Komentari