Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Prednosti i primena zelenih začinaLjudi koriste začine od pamtiveka. Osim što daju ukus i aromu jelima, različiti začini leče razne bolesti.
Zeleni začini su neizostavni izvor zdravlja i aroma. Pogledajmo neke od najpoznatijih.
Mirođija - bogata...
11. jun
Koristi za zdravlje od rogačaJestiva mahuna rogača sadrži visoke količine šećera. Kada uzri, onda se suši ili peče. Od nje se proizvodi brašno, sirupi, šećer, melasa i zamena za kakao....
12. mart
Sirup od grožđaGotov sirup od grožđa sipamo u odgovarajuću posudu i ostavljamo ga da se ohladi....
30. april
Sirup od urmiMožete da odaberete gustinu sirupa, smanjujući ili povećavajući količinu vode.
Nakon što spremite čuvajte sirup od urmi u zatvorenoj posudi u frižideru....
08. januar
Sirup od borovnicaVratite sirup u lonac i kuvajte 15 minuta. Dodajte sok od limuna i posle 2-3 minuta sklonite šerpu sa vatre.
Ohlađeni sirup podeliti u flaše i čuvati u frižideru....
21. mart
Sirup od dženarikaDženarike možemo izgnječiti rukama i procediti smesu, ili možemo izvaditi voće i koristiti samo sirup.
Kod drugog načina dobija se bistar sirup koji čuvamo u frižideru....
01. sep.
1
Sirup od zoveDomaći sirup od zove sipati u čiste, zagrejane staklene flaše.
Zatvoriti poklopcem i odložiti u ostavu. Ostaviti da se ohladi.
Prijatno!...
18. maj
Sirup od jagodaOdnosno, neka 1 flaša bude u frizu dok je ne iskoristite, a trebalo bi u roku od nedelju dana. Kasnije vadite jednu po jednu flašu iz zamrzivača, po potrebi, pa držite u frizu i najbolje popijte u roku od 7-10 dana....
21. mart
Sirup od trešnjeProcedite koncentrat od trešnje kroz finu cediljku i sipajte u flaše, dobro ih zatvorite i čuvajte u frižideru.
Budući da je količina mala, sirup je za direktnu konzumaciju....
12. feb.
Sirup od malineSkuvajte šećer sa vodom i dodajte očišćene maline. Ostavite da provri, sklonite sa ringle i ostavite da odstoji 1-2 sata.
Procedite i stavite sok da se kuva oko 5 minuta, sklanjajući penu redovno.
Dok je još topao sipajte...
16. jul
Sirup od šipurkaDobijamo sirup od šipurka, rasporedimo ga u tamne flaše i poklapamo.
Voćni sirup sterilizujemo 10 minuta....
29. jul
Sirup od riblizleČuvajte sirup od ribizle u ostavi ili podrumu.
Uspešna priprema ovog soka od ribizle za zimu!...
03. jul
Sirup od menteDobijeni sirup sipajte u staklene flaše sa poklopcima i čuvajte u frižideru.
Poslužite razređen sa gaziranom ili mineralnom vodom, kockicama leda, listovima mente i kriškom limuna.
Sirup od mente je gotov....
10. jul
Sirup od lavandePoslužite sirup kada se ohladi sa Sovinjon Blanom, garnirajte ga sa kriškama limuna i proredite sodom.
Ak hoćete da ovaj sirup pijete tokom hladnih zimskih večeri, onda ga sterilišite 5 minuta....
27. sep.
Sirup od trešanjaKuvamo sirup dok se šećer ne rastopi, penu koja se stvara skidamo rešetkastom kašikom.
Pre nego što skinemo sa vatre, dodajemo limuntus.
Sipamo vreo sirup u flaše, zatvaramo i stavljamo na hladno....
29. jun
Sirup od matičnjakaDruga varijanta da sterilizujete 5 minuta sa poklopcem - tako ćete imati konzervisan sirup tokom cele godine.
Razeđen sa sodom ili vodom je veoma osvežavajuć napitak tokom leta!...
29. jun
Sirup od ribizleStavite sirup da se kuva, dok se ne zgusne. Na kraju dodajte limunsku kiselinu.
Nakon 3-4 minuta sklonite sirup sa vatre u isipajte ga u suve i zagrejane flaše....
23. jul
Sirup od malinaSirup od malina prespite u dobro osušene teglice ili flašice i zatvorite ih. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu....
13. mart
Sirup od višanjaVreo sirup se sipa u ugrejane tegle, zatvara se i okreće naopako, dok se ne ohladi.
Da bi se duže čuvao, može se sterilisati 10 minuta....
02. jun
Sirup od marelaVoće se opere i očisti od drški i koštica.
Propusti se kroz sokovnik. Dodatno, ako je potrebno, može da se iscedi ponovo kroz gazu. Ja sam imala dosta preostalog soka....
17. jun