Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega je važno da imamo dane za detoksikaciju?Zbog čega je važno da imamo dane za detoksikaciju?
14. april
Na dan detoksikacije koji odaberemo, izuzetno je važno osigurati aktivno kretanje....
Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?
25. maj
Čaj od kamilice je napitak napravljen od malih cvetova sličnih beloj radi. Šolja toplog čaja od kamilice je poput zagrljaja - učini da se opustite i osećate prijatno. Koristi čaja od kamilice su odavno poznate: to je drevni...
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?
07. okt.
Skuša je jedna od najukusnijih riba, koja je izuzetno korisna i u pogledu ukusa i sadržaju hranljivih materija, ali je u svetu dosta zanemarena. Idealna je za dimljenje, usoljavanje, kao i za kombinovane obroke, glavna...
Koje meso je najštetnije za naš organizam?Koje meso je najštetnije za naš organizam?
14. avgust
Jedina stvar koja je jasna, je da su proteini životno važni za naše telo, ali su sa druge strane neke vrste mesa štetne za naš organizam....
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Polizasićeni lanci masnoća, kojih ima u ovim uljima su skloni razgranavanju, kada su izloženi visokim temperaturana i mogu da dovedu do odvajanja slobodnih radikala u organizmu, što dovodi do upala i drugih reakcija organizma...
Zbog čega je luk koristan?Zbog čega je luk koristan?
06. okt.
Od davnina je poznato da konzumacija luka ima zaštitnu funkciju za organizam i da je korisna za svaki njegov deo....
Zbog čega je kelj koristan?Zbog čega je kelj koristan?
08. sep.
Neprerađeni kelj takođe sadrži lutein i zeaksantin – ova jedinjenja su bioaktivna i usporavaju starenje, smanjuju oksidativni stres i sprečavaju razvoj raka....
Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?
03. avgust
Pošto dobro varenje počinje sa enzimima u ustima, svu hranu moramo dobro sažvakati. Što duže žvačete hranu, enzimi duže mogu da utiču na nju, kažu stručnjaci za ishranu. Žvakanje zapravo izlaže većinu hrane enzimima...
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Zbog čega nam je potreban magnezijum?
29. nov.
Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
Zbog čega je tarator toliko koristan?Zbog čega je tarator toliko koristan?
13. avgust
Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog. Kao što verovatno znate, tarator...
Zbog čega treba da jedeno speltu?Zbog čega treba da jedeno speltu?
14. jul
Koristi od spelte za žene Za slabiji pol spelta poboljšava opšte stanje organizma. Takođe pomaže u obnavljanju reproduktivnih funkcija....
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?
10. avgust
To je moguće zahvaljujući prisustvu čitavog niza važnih elemenata i minerala, kojih ima u povrću. To su magnezijum, kalcijum, lutein, zeaksantin i folnu kiselinu....
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?
09. maj
Mikroelement magnezijum je povezan sa dugovečnošću, a razlog za to je mesto koje zauzima u funkcionalnom radu organizma....
Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?
07. mart
Ovo takođe može povećati česta pražnjenje creva, posebno ako uzimate diuretike, i na taj način izazvati dehidrataciju organizma....
Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?
03. avgust
Kokosovo mleko, koje je univerzalni sastojak mnogih jela i odlična veganska alternativa, sada je široko dostupno u prodavnicama. Veoma je hranljivo i nudi dosta koristi za zdravlje, kada se uključi u ishranu. Kokosovo...
Zašto je važno da deca jedu sitan sirZašto je važno da deca jedu sitan sir
12. nov.
U ovom članku ćemo vam predstaviti nekoliko činjenica koje dokazuju da je izuzetno važno da deca jedu sitan sir....
Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?
13. avgust
Svi znamo koliko je dobro za naše zdravlje da obezbedimo dovoljno vitamina C za naš organizam u promenljivim vremenskim uslovima. Zima je vreme kada konzumiramo najviše limuna i citrusa....
Zbog čega pileća supa leči?Zbog čega pileća supa leči?
12. januar
Još jedna zanimljiva činjenica je da je pileće meso puno proteina koji su toliko korisni za naš organizam i koji odlično deluju na imunitet....
Zbog čega je koristan kalijum u organizmu?Zbog čega je koristan kalijum u organizmu?
25. april
Šta je to kalijum i zbog čega je kalijum koristan u organizmu? Uloga kalijuma u ljudskom organizmu je važna. Pravilan rad mišića i nerava zavisi od ravnoteže natrijuma i kalijuma u organizmu....
Sve o zelenom čaju što je važno da znašSve o zelenom čaju što je važno da znaš
22. dec.
Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka u celoj zemlji. Tako na primer poznati kineski zeleni čaj danas se pozicionira ne samo kao osvežavajući napitak, već i kao lek koji lako može da se odrazi na blagostanje čoveka...
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Zbog čega su korisne pečene jabuke?
23. nov.
Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne. Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate...
Lutein - Šta treba da znateLutein - Šta treba da znate
13. sep.
Uloga luteina kao antioksidansa u organizmu Lutein i njegova srodna komponenta zeaksantin imaju važne antioksidativne funkcije u telu....
Kako da očistimo naš organizam od teških metala?Kako da očistimo naš organizam od teških metala?
06. maj
Ako sumnjate da u organizmu imate nagomilane teške metale u vaš meni obavezno uključite cveklu....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Deluje kao prirodni konzervans bez štete po organizam. Na ovaj način produžava rok trajanja domaće turšije, ako treba i godinama....
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životEvo zbog čega ljute paprike produžavaju život
24. nov.
Da li volite ljute paprike? Ako je odgovor da, onda imate sve šanse da postanete stogodišnjak, jer ljute papričice produžavaju život. Ovu tvrdnju iznose američki naučnici, prema kojima među dugovečnim osobama dominiraju ljubitelji...