Sitan sir uvek je imao reputaciju dijetalne hrane. Mnoštvo zdravstvenih koristi konzumacije sitnog sira označavaju da je se zaista vredno napora da he poslužite deci na interesantan i za njih ukusan način. Sitan sir definitivno je hrana koja zaslužuje mesto u režimu ishrane svake porodice.
U ovom članku ćemo vam predstaviti nekoliko činjenica koje dokazuju da je izuzetno važno da deca jedu sitan sir.
Visok sadržaj proteina, ali nizak sadržaj kalorija
U 230 g sitnog sira nalazi se samo 104 kalorije, što ga čini pravim izborom kada želite da pomognete celoj svojoj porodici da održi zdravu težinu.
Pored toga, obezbeđuje 15 grama visokokvalitetnog proteina, koji ne samo da hrani mišiće, već i unapređuje imunološku funkciju.
Kalcijum za zdrave kosti
Najveća prednost mlečnih proizvoda je njihov visok sadržaj kalcijuma. Kalcijum je poznat po tome što pomaže u podhranjivanju kostiju, zbog čega je posebno važan za decu u razvoju, ali takođe je od suštinskog značaja za zdravlje mišića i nerava.
U 230 g sitnog sira, nemasni sitan sir ima 125 mg kalcijuma, što je između 10-18% preporučenog dnevnog unosa dece, u zavisnosti od njihovog uzrasta.
Kako da uključimo sitan sir u meni mališana
Jedna moguća opcija je da napravite nekoliko jednostavnih razmeštanja, kako biste uključili sitan sir u jela koja vaša porodica već voli.
Vi ste fanovi lazanje od povrća? Zamenite sir rikotu sitnim sirom, kako biste sebi obezbedili dodatni protein.
Ukoliko vaše dete voli sendviče sa tunom i jajima, pokušajte da zamenite majonezu sitnim sirom. Na taj način ćete koristiti niskomasni sastojak umesto sastojka sa visokim procentom masti.
Svi znamo da sva deca vole slatkiše. Zbog toga u posudicama pomešajte malo ekstrakta vanile, cimet i sitan sit, a nakon toga iskoristite smesu da od nje napravite ukusnu voćnu salatu.
Jedan potenijalni nedostatak - natrijum
Iako je sitan sir zdrava hrana, važno je da tražite proizvod sa niskim ili nultim sadržajem natrijuma, kada je to moguće.
Deca koja konzumiraju preterano mnogo natrijuma, mogu da razviju visok krvni pritisak, a to može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti u kasnijoj etapi života.
Komentari