Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka u celoj zemlji. Tako na primer poznati kineski zeleni čaj danas se pozicionira ne samo kao osvežavajući napitak, već i kao lek koji lako može da se odrazi na blagostanje čoveka na najpozitivniji način. Zeleni čaj zaista je u stanju da normalizuje apetit, kao i da pomogne u procesu mršavljenja, ali u vezi sa tim postoje prilično različita mišljenja. Zbog toga ćemo danas razbiti mitove i razgovaraćemo o koristima zelenog čaja, takođe o šteti koju može da donese. Saznaćemo kako pravilno da spremimo ovaj blagodetni napitak.
Korisna svojstva zelenog čaja poznata su od davnina - sirovine se sakupljaju na specijalan način, sasvim drugačiji od načina za pripremu crnog čaja. Zeleni čaj se suši, ali u većini slučajeva se prelazi kroz fermentaciju, što znači da se ne dolazi do dodatne oksidacije, što nije uvek korisno za delikatne listove čaja.
Naravno, kada je teč o tome kako zeleni čaj ima blagodetni efelat na ljudsko telo, na prvom mestu se ističi istraživanja širom sveta. Već je dokazano da radovna konzumacija kvalitetnog zelenog čaja produžava život prosečno za 7 godina. Pored toga, među onima koji vole ovaj napitak, broj obolelih od raka je za otprilike 30% manji. Samo ovo je dovoljno da može ovaj čaj da se pojavi u našoj dijeti najčešće moguće.
Šteta od zelenog čaja je dosta sporna, budući da češće takvi proizvodi ne mogu da budu preporučeni samo onima od nas koji imaju individualnu reakciju. Naravno, zeleni čaj može da naneti štetu ukoliko se konzumira u preteranim količinama, ali o tome ćemo govoriti malo kasnije.
Koristi je prosto očigledna - zeleni čaj pomaže u uklanjanju suvišnog holesterola iz krvi, što znači da on sprečava različite bolesti srca, koje su povezane sa aterosklerozom i holeterolnim naslagama. Pored toga, postoji dobar efekat ovog napitka i na jetru, zamašćivanje jetre prilikom redovnog korišćenja ovog napitka je malo verovatno. Elastičnost sudova se povećava. Budući da zeleni čaj ima veoma aktivan fizički sastav, on može da deluje kao jak antioksidans koji se uspečno bori protiv opšteg starenja tela.
Zeleni čaj za gubitak težine se koristi vekovima - on normalizuje metabolizam, zbog čega postoji sistematski smanjivanje težine. Obzirom na to da veći deo procesa koji se odvijaju u vašem telu, se stabiliziraju, ono počinje da konzumira tačnu količinu energije i da je pravilno troši, što znači da više ne treba da se bori sa preteranim apetitom. Pomoću ovog čudesnog napitka možete da se otarasite viška soli u telu.
Zeleni čaj pomaže mišićima srca tako što ih prisiljava na rade aktivnije i da poboljšaju tonus. Treba da se istakne da Japan - zemlja u kojoj je zeleni čaj posebno popularan, je sa najnižim procentom ljudi koji pate od hipertonije.
Vitaminski i mineralni sastav običnih zelenih listova ostavlja ozbiljan utisak. Zeleni čaj sadrži bakar i jod, ima mnogo kalijuma i cinka, uz to i vitamine B1 i B2, kao i vitamin C i PP, vitamin K. Ima i antibakterijska svojstva.
Kao što smo već rekli, način na koji se priprema ovaj napitak omogučava da se sačuva maksimalna korist. Budući da ima mnogo cinka, ovaj čaj je bez sumnje antikancerogen. Poznato he da zeleni čaj čak i u suvom obliku sprečava mučninu i toksikozu, morsku bolest.
Korist zelenog čaja se sastoji u tome što je on definitivno tonizirajući napitak bez uobičajenog i veoma agresivnog kofeina. U svom čistom obliku čaj ima okrepljujući efekat, tonira, ali nežnije utiče na ljudsko telo i centralni nervni sistem. Takođe, i zelenom čaju ima kofeina, teobromina, teofilina. Ukoliko se zeleni čaj ne zloupotrebljava, osećaćete se dobro, moći ćete da vodite aktivan način života.
Međutim, ukoliko pijete zeleni čaj u veoma velikim količinama, ovo može da dovede do predoziranja i kao rezultat toga - do probelma i sa kardiovaskularnim sistemom, nesanicom. Na kraju krajeva, ljudsko telo prosto navikava na efekat stimulirajućih materija sa zadivljujućom brzinom. Eto zbog čega da bi se izbegla povreda, najbolje bi bilo da se pije u dovoljnoj količini koja ne prelazi nore. Pored toga, ukoliko govorimo o nuspojavama od zelenog čaja, treba da spomenemo purine koji su sadržani u ovom napitku. Poznato je da putini formiraju ureu sa otrovnim materijama. Što je više nagomilanih purina u telu, to je lošija urea. Pored toga, purini mogu da izazovu giht. Mnogi ljudi koji pate od reumatskih bolova ili artritisa ne smeju da piju zeleni čaj koji prelazi normu.
Koristi zelenog čaja su očigledne za sve koji su odlučili da vode pravilan i zdrav način života. Pored toga, ovaj čaj sadrži ogromnu količinu vitamina i mikroelemenata u odnosu na svaku drugu vrstu čaja, a pored toga biće mnogo korisniji zato što je mnogo jeftin kao preventivna mera protiv niza oboljenja.
Da ne govorimo da zeleni čaj pomaže kod preznojavanja i može da bude koristan kod visoke temperature, groznice. Takođe, prisutna je činjenica da ovaj čaj može da pomogne u razrešavanju nekih problema koji su povezani sa varenjam i gastrointestinalnim traktom. Najbolje je da se ovaj čaj pije kod bolesti jetre i pankreasa, kao i kod bolesti mokraćne bešike.
Uz to, može da s ekaže da zeleni čaj pomaže da se otarasite opsesivnih i depresivnih stanja. Obuhvat hranljivih materija koje su uključene u čaj, veoma dobro utiče na nervni sistem. Ovaj napitak je toliko unikatan, da svojstva listova čaja odavno razmtraju u detaljima ne samo od strane kulinarstva, već i kao veoma koristan kozmetički proizvod. Danas je ekstrakt zelenog čaja uključen u mnogo proizvoda za ulepšavanje, budući da u potpunosti podmlađuje i povećava tonus kože. Neki lekovi se takođe prave na bazi zelenog čaja i ovo nije iznenađujuće.
Ne preporučuje se da se zeleni čaj pije kod čireva na želucu, budući da dovodi do brzog povećavanje kiselosti i može da nastupi jak bol.
Što se tiče kvaliteta zelenog čaja, prvo treba da obrati pažnja na sledeće stvari. Dobar zeleni čaj nikada se ne prodaje u kesicama i nije usitnjen. Skupi, visokokvalitetni zeleni čaj je sušen sa celim listom, a prilikom kuvanja on treba u potpunosti da se okrene. Pored toga, treba da se istakne da kupovanje čaja u filter vrećicama ili kesicama ne vredi, bez obzira na to koliko košta. Zapravo, takav zeleni čaj je prosto bra nakon obrade. Dobar zeleni čaj se neće raspasti, osim ukoliko ga sami ne sameljete. Eto zbog čega da potražite prirodni visokokvalitetni zeleni čaj u listićima, koji nee biti sumnjivo jeftin. Naravno, najbolje bi bilo da se kupuje u prodavnicama čajeva, a ne u ostalim lancima. E, ukoliko imate mogućnost da vidite i sirovinu - ovo treba da usključuje bilo kakve reznice listova, izlomljene komade listova čaja i tako dalje. Ako je prisustvo takvih primesa u zelenom čaju više od 5%, ajav, ne može da se govori o visokom kvalitetu.
Prednosti zelenog čaja takođe u velikoj meri zavise od pravilnog čuvanja. Posude u kojima ćaj treba da čuve ne smeju da imaju spoljašnje mirise, tj. najbolje bi bilo da se koristi staklo koje je hermetički zatvoreno. Potrebno je da se čaj čuva na sobnoj temperaturi sa normalnom vlažnošću, a korisni zeleni čaj će takav ostati dosta dugo.
Recept za zeleni čaj
Pre nego što vam detaljnije podelim recepte za pripremu zelenog čaja, vredi obratiti pažnju na to kako da ga pravilno pripremimo. Na prvom mestu, uzmite u obzir da voda iz česme za pripremu pravog zelenog čaja uopšte nije odgovarajuća. Značajno će se pokvariti ne samo ukus, već i boja napitka. U čajniku postoji mnogo manja količina listova čaja, nego za crbi čaj. Pored toga, treba da se obrati pažnja na to što su delikatniji listovi ove vrste čaja, to se oni brže pripremaju. Treba da se uzme u obzir i činjenica da je moguće da se ovaj ukusni i blagodetni napitak uništi ključalom vodom. Treba da se pripremi tako da voda ne dostigne 85 stepeni.
Sada pokušajte da napravite ukusni zeleni čaj.
Za njega će vam biti potrebni sledeći sastojci:
- listovi zelenog čaja - 1 kašičica, bez vrha;
- svež limun - 1 komad;
- Filtrirana voda za piće - 500 ml
Recept za kuvanje:
Prvo treba da stavite vodu na vatru i najbolje je da to ne uradite u čajniku, već u šerpi, da biste videli da ći voda početi da ključa. Nakon što prvi mali mehurići počnu da se pojavljuju, odmah treba da isključite vodu. Treba da startujete čajnik iznutra sa ključalom vodom, nakon toga stavite listove zelenog čaja u njega, zatim prokuvajte i odmah sipajte tečnost u šolje u koje je stavljen limun.
To je sve! Pravilno pripremljen zeleni čaj je zadovoljstvo za čula i zdravlje za telo.
Komentari