Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Parfe»Savršeni parfe od jagoda

Savršeni parfe od jagoda

Donya PerfektaDonya Perfekta
Početnik
5132
Savršeni parfe od jagoda1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
210 min.
Ukupno
240 min.
Porcije
12
"Da je Mikelanđelo bio poslastičar, sigurno bi prvo on pripremio ovaj savršeni parfe od jagoda"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 4 supene kašike
  • brašno - 8 supenih kašika
  • pomorandže - kora od 1
  • za parfe
  • jagode - 500 g
  • šećer - 1 šolja
  • kisela pavlaka - 500 g
  • pavlaka - 250 g, slatka
  • želatin - 2 komada
  • za žele
  • jagode - 500 g
  • šećer - ¾ šolje
  • voda - 2 šolje
  • pomorandže - sok od jedne
  • želatin - 1 komad
  • poslastičarska boja - crvena
* merne jedinice

Način pripreme

Sastoci su za kalup prečnika 24 cm.

Prvo pripremamo koru tako što umutimo jaja sa šećerom na mekan krem. Po malo dodajemo prosejano brašno i na kraju izrendanu koru od pomorandže.

Sipamo u kalup, sa ivicama koje se otvaraju, obložen papirom za pečenje. Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotovo, i ostavljamo na rešetku da se ohladi.

Za to vreme pripremamo krem. U multipraktiku sameljemo jagode, sipamo u kaserolu i stavljamo da provri sa polovinom šećera nekoliko minuta. Po želji možemo procediti slatko kroz cediljku. Ostavljamo sa strane da se ohladi.

Slatku pavlaku umutimo sa preostalim šećerom na mekan krem. U drugoj posudi pomešamo kiselu pavlaku, u nju dodajemo slatko od jagoda i umućenu slatku pavlaku i na kraju rastopljen želatin. Lepo promešamo da se želatin pomeša.

U kalup za torte stavljamo koru, pritiskamo obručem i preko sipamo smesu od pavlake i jagoda. Lepo poravnamo, pazimo da smesa ne dođe skroz do ivica, zato što kada se sipa tečnost za žele, može da isteče sa strane. Stavimo u frižider na oko dva sata da se stegne.

Dok se parfe steže, pravimo šećerni sirup od vode i šećera, stavimo ga da vri pet minuta. Na kraju dodajemo proceđeni sok od pomorandže, rastvoren želatin i crvenu boju. Boja ne treba da bude jaka, da bi jagode mogle da se vide.

Kad se parfe stegne, pažljivo sipamo jedan sloj od 5 mm od sirupa i stavimo da se stegne. Poređamo jagode i pažljivo prelijemo preostalim sirupom. Ostavimo parfe da se stegne do sledećeg dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: