Način pripreme
Sastoci su za kalup prečnika 24 cm.
Prvo pripremamo koru tako što umutimo jaja sa šećerom na mekan krem. Po malo dodajemo prosejano brašno i na kraju izrendanu koru od pomorandže.
Sipamo u kalup, sa ivicama koje se otvaraju, obložen papirom za pečenje. Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotovo, i ostavljamo na rešetku da se ohladi.
Za to vreme pripremamo krem. U multipraktiku sameljemo jagode, sipamo u kaserolu i stavljamo da provri sa polovinom šećera nekoliko minuta. Po želji možemo procediti slatko kroz cediljku. Ostavljamo sa strane da se ohladi.
Slatku pavlaku umutimo sa preostalim šećerom na mekan krem. U drugoj posudi pomešamo kiselu pavlaku, u nju dodajemo slatko od jagoda i umućenu slatku pavlaku i na kraju rastopljen želatin. Lepo promešamo da se želatin pomeša.
U kalup za torte stavljamo koru, pritiskamo obručem i preko sipamo smesu od pavlake i jagoda. Lepo poravnamo, pazimo da smesa ne dođe skroz do ivica, zato što kada se sipa tečnost za žele, može da isteče sa strane. Stavimo u frižider na oko dva sata da se stegne.
Dok se parfe steže, pravimo šećerni sirup od vode i šećera, stavimo ga da vri pet minuta. Na kraju dodajemo proceđeni sok od pomorandže, rastvoren želatin i crvenu boju. Boja ne treba da bude jaka, da bi jagode mogle da se vide.
Kad se parfe stegne, pažljivo sipamo jedan sloj od 5 mm od sirupa i stavimo da se stegne. Poređamo jagode i pažljivo prelijemo preostalim sirupom. Ostavimo parfe da se stegne do sledećeg dana.
Savršeni parfe od jagoda je gotov.
Pogledajte takođe kako da pripremite panakotu od jagoda ili omiljeni čizkejk od jagoda.