Savršeni parfe od jagoda

03/07/2018
"Da je Mikelanđelo bio poslastičar, sigurno bi prvo on pripremio ovaj savršeni parfe od jagoda "
Priprema30 min.
Kuvanje210 min.
Ukupno240 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano64
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom desmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 4 supene kašike
  • brašno - 8 supenih kašika
  • pomorandže - kora od 1
  • za parfe
  • jagode - 500 g
  • šećer - 1 šolja
  • kisela pavlaka - 500 g
  • pavlaka - 250 g, slatka
  • želatin - 2 komada
  • za žele
  • jagode - 500 g
  • šećer - ¾ šolje
  • voda - 2 šolje
  • pomorandže - sok od jedne
  • želatin - 1 komad
  • poslastičarska boja - crvena
* merne jedinice

Način pripreme

Sastoci su za kalup prečnika 24 cm.

Prvo pripremamo koru tako što umutimo jaja sa šećerom na mekan krem. Po malo dodajemo prosejano brašno i na kraju izrendanu koru od pomorandže.

Sipamo u kalup, sa ivicama koje se otvaraju, obložen papirom za pečenje. Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotovo, i ostavljamo na rešetku da se ohladi.

Za to vreme pripremamo krem. U multipraktiku sameljemo jagode, sipamo u kaserolu i stavljamo da provri sa polovinom šećera nekoliko minuta. Po želji možemo procediti slatko kroz cediljku. Ostavljamo sa strane da se ohladi.

Slatku pavlaku umutimo sa preostalim šećerom na mekan krem. U drugoj posudi pomešamo kiselu pavlaku, u nju dodajemo slatko od jagoda i umućenu slatku pavlaku i na kraju rastopljen želatin. Lepo promešamo da se želatin pomeša.

U kalup za torte stavljamo koru, pritiskamo obručem i preko sipamo smesu od pavlake i jagoda. Lepo poravnamo, pazimo da smesa ne dođe skroz do ivica, zato što kada se sipa tečnost za žele, može da isteče sa strane. Stavimo u frižider na oko dva sata da se stegne.

Dok se parfe steže, pravimo šećerni sirup od vode i šećera, stavimo ga da vri pet minuta. Na kraju dodajemo proceđeni sok od pomorandže, rastvoren želatin i crvenu boju. Boja ne treba da bude jaka, da bi jagode mogle da se vide.

Kad se parfe stegne, pažljivo sipamo jedan sloj od 5 mm od sirupa i stavimo da se stegne. Poređamo jagode i pažljivo prelijemo preostalim sirupom. Ostavimo parfe da se stegne do sledećeg dana.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar