Način pripreme
Rerna - 165 stepeni.
Dubok kalup za kuglof sa rebrastim ivicama, namazan maslacem i posut sa brašnom. Sklonite višak brašna.
Radite mikserom;
Sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
Suvo grožđe potopite u 2-3 supene kašike ruma i 2 supene kašike vrele vode. Ostavite sa strane na oko 1 sat. Vrela voda pomaže da suvo grožđe brzo omekša, ali ako ih prethodne noći potopite samo u rum, nije potrebno da dodajete vrelu vodu. Pre nego što stavite u kolač, ocedite i osušite ubrusom.
Maslac na sobnoj temperaturi mutite dok ne dobijete penu, dodajte šećer i mutite na velikoj brzini miksera dok ne dobijete krem.
Dodajte slatki sitni sir, mutite dok se ne integriše i dodajte jedno po jedno jaje, kiselo mleko, osušeno suvo grožđe i čokoladu, isečenu na kockice. Promešajte dok ne dobijete homogenu smesu, dok se sastojci ne sjedine i u porcijama dodajte brašno, prethodno pomešano sa praškom za pecivo.
Sipajte smesu u kalup za kuglof, namazan, poravnajte i protresite da izađe vazduh. Pecite na 165 stepeni oko 55-60 minuta ili proverite dugim drvenim štapićem, stavite ga u sredinu kolača.
Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi 15-20 minuta u kalupu i izvadite na rešetku da se potpuno ohladi.
Pre serviranja obilno pospite kakaom.
................
Dugo sam gledala razne recepte koji su tačno za Kolač sa kiselim mlekom i sitnim sirom i ni jedan mi se nije skroz dopao. Ovaj recept je spoj nekoliko različitih recepata i sastojaka, koje sam izvukla iz različitih predloka, i mogu reći da je ispao odličan, veliki, mekan i sočan.
Recept koji navodim, naravno, može pretrpeti promene, možete koristiti običan sitan sir, važno je da je kremast, da nema grudvice, ako ima prethodno ga umutite štapnim mikserom dok ne postane skroz gladak, kiselo mleko možete zameniti kiselom pavlakom, možete dodati šaku isečenih oraha, suvo grožđe možete zameniti suvim voćem, na primer suvim borovnicama, jagodama, malinama, a čokolada je po želji, možete je i potpuno izbaciti.
Preliv odozgo može da bude, kao što sam navela prirodan kakao, on daje jednu malo gorčiju notu, koja je veoma prijatna i lagana, možete preliti samo rastopljenom čokoladom. Pitanje izbora i želje.