Način pripreme
Sipajte vodu u šerpu, unutra sipajte so, šećer, sirće, lovorov list, biber. Ostavite da provri, nakon toga ostavite da se potpuno ohladi. Dodajte mineralnu vodu i promešajte.
Operite batake i potopite ih u hladnu marinadu. Ostavite nekoliko minuta u frižideru.
Stavite marinirano meso u pleh za pečenje, sipajte u kalup 2-3 supene kašike marinade i malo biljnog maslaca.
Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta. Nakon toga skinite sa foliju i pecite još 20-25 minuta.
Dok se pile peče, napravite sos od belog luka, izrendan ili izgnječen beli luk, dodajte u njega rastopljen maslac, sok od limuna, vodu, so, biber, sitno iseckan peršun, promešajte i ostavite sa strane.
Kad izvadite batake, obilno ih namažite sosom.
Odgovarajući prilog - kuvani ili prženi krompir, zelena salata, pirinač, dinstani pasulj sa maslacem i drugo.