Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Boranija zamrznuta za zimu

Boranija zamrznuta za zimu

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Boranija zamrznuta za zimu
Fotografije: marcheva14
3 / 4
05/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
35 min.
"Da ponovo pomislimo na zimu - proveren recept za čuvanje boranije u zamrzivaču"

Potrebni sastojci

  • boranija - oko 2 kg zelena ili žuta
  • voda - oko 3 l, vrela
* merne jedinice

Način pripreme

Najbolje je da konzumirate povrće sveže, ali kad se zamrzne ono ne gubi svoja korisna svojstva, vitamine i minerale. Šta više, sada je sezona i možete izabeteze ono najbolje što se predlaže na pijaci, takođe i voće proverenog porekla, čak one koje je odgajeno bez hemijskih preparata.

Boranija/žuta boranija ima svoje koristi - za s rce, džigericu, bubrege. Osim toga dojetetski je proizvod i dobro utiče na organe za varenje.

Izaberite boraniju koja nema fleke i gde nije pokvarena, najbolje je da su bobice male, onda je izuzetno mlada. Na pijaci nude različite sorte, okrugle, koja je zove Holandska princeza, do onih ravnih i dugih.

Volim da izaberem žuti i da bude ravna. Potopimo u vodu na 15 minuta da se odvoji prašina, a nakon toga operemo hladnom vodom. Nakon toga sečemo ivice sa obe strane, ako je potrebno sečemo na dužinu po želji.

Boranija koja ima deblju žilu, ponekad je potrebno da se iseče ljuštilicom za povrće.

U duboku šerpu sipamo vodu, oko 3 litre i ostavljamo na jakoj vatri da vri. Dobro je da se povrće blanšira u porcijama, da ne pada temepratura vrele vode. Kad počne da vri, merite 3-4 minuta i izvadimo rešetkastom kašikom u đevđir da se potpuno ocedi. Ostavimo da se ohladi nekoliko sati.

Oceđenu boraniju rasporedimo u najlon kese, može i u kutije, gramaža je po želji. Volim da bude po 200-250 g da bi mogla da koristim kao dodatak za đuveč, salate, dodatke ili glavno jelo.

Ovako prirpemljena boranija se čuva oko gosinu dana.

Naravno da može da se ne blanšira prethodno, ako se zamrzne sirova, ali prilikom blanširanja omekša i lakše se stavlja u frižider.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: