Način pripreme
Izabrati zdrave i zrele plodove paprika.
Paprike dobro oprati. Iseći na polovine i odstraniti peteljke i seme. Ponovo ih oprati da bi se uklonilo seme koje je eventualno ostalo. Staviti u đevđir da se ocede.
Skuvati preliv od vode, sirćeta, soli i šećera koliko da proključa, do tad će se šećer i so otopiti i ostaviti ga da se hladi.
Paprike poređati u tegle. Po želji, možete samo jednu vrstu paprike ređati u tegle, a možete kao ja da uklapate parčiće kako vam lepše ležu u teglu da bude što manje prostora među parčićima.
Naliti ohlađeni preliv, lupiti teglom nekoliko puta o radnu površinu da bi se vazdušni džepići koji ostanu među parčićima paprika napunili prelivom. Umesto lupanja, možete koristiti drveni štapić za ražnjiće, pa na nekoliko mesta ubosti i malo zavrteti štapić.
Po potrebi doliti preliv, staviti odozgo plastični pritiskivač za tegle, jer paprike isplivaju na površinu, pa se pokvare.
Dobro zatvoriti tegle i ostaviti na tamno i hladno mesto. Spremne su za upotrebu posle 2-3 nedelje.
Ovako ostavljene paprike mogu stajati 2 godine na tamnom i hladnom mestu.
Prijatno uz file paprike za zimu!