Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Bakine pogače sa tamnim brašnom i sitnim sirom

Bakine pogače sa tamnim brašnom i sitnim sirom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4919k409
Bakine pogače sa tamnim brašnom i sitnim sirom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 5
07/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Ukus sa kojim smo odrasli - bakine pogače sa tamnim brašnom i sitnim sirom"

Potrebni sastojci

  • voda - 200 ml
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • kvasac - 20 g
  • šećer - 2 supene kašike, ravne
  • so - 1 ravna supena kašika
  • ulje - 3 supene kašike
  • jaja - 2 komada, bez 1 žumanca
  • brašno - 550 - 600 g, tamno
  • nadev
  • sitan sir - 150 g
  • maslac - 50 g, mek
  • čubar - 2 prstohvata
  • susam - za posipanje
  • so - po ukusu
  • kačkavalj - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

U mlakoj vodi pomešamo kvasac sa šećerom i dve kašike brašna, pravimo kašu i ostavljamo da nadođe.

Sipamo u sredinu brašna, dodajemo jaja, ulje, so, kiselo mleko i sve mešamo viljuškom.

Uzimamo od brašna i zamesimo srednje meko testo. Ostavljamo da nadođe 40-50 minuta, da se udvostruči. Podelimo na dva dela.

U posudi pomešamo mekani maslac i sitan sir sa 1-2 prstohvata soli. Svaki deo testa razvlačimo na pravougaonik, namažemo nadevom i odozgo posipamo rendanim kačkavaljem i čubrom.

Uvijamo u rolat, tako oblikujemo i drugi rolat. Nožem sečemo kriške debljine po tri prsta i poređamo u pleh, obložen papirom za pečenje.

Umutimo žumance sa malo svežeg mleka i namažemo testo. Posipamo susamom i pečemo dok ne porumeni u umerneoj rerni na 180 stepeni. Serviramo toplu sa šarenom solju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: