Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Lepa pogača sa kvascem i susamom

Lepa pogača sa kvascem i susamom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Lepa pogača sa kvascem i susamom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Kada vidiš jednu pogaču na prvi pogled, znaš da ste stvoreni jedno za drugu i želiš što pre da je probaš"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g za mešnju
  • kvasac - 25 g, svež
  • sveže mleko - 100 ml
  • jaja - 2 komada, XL
  • voda - 100 ml
  • ulje - 3 supene kašike
  • maslac - 75 g, rastopljen
  • so - 1 supene kašike
  • šećer - 1 supene kašike
  • sir - 200 g
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi rastvorite kvasac u ugrejanom mleku i vodi sa šećerom i jednom kašikom brašna. Ovako pripremljenu kašu pokrijte krpom i ostavite da nadođe 7-8 minuta. U nadošao kvasac prosejte brašno, razbijte jaja, odvojite jedno žumance za premazivanje.

Sipajte i mast, takođe odvojite polovinu maslaca.

Zamesite glatko i elastično testo, prebacite ga na brašnom posutu radnu površinu i mesite dok ne prestane da se lepi. Sipajte po malo brašna i stavite so u testo.

Oblikujte loptu i vratite u posudu, ostavite da nadođe 1 sat.

Nadošlo testo podelite na 5 jednakih lopti i svaku razvucite na tanku koru. Kore namažite maslacem i pospite mrvljenim sirom, stavite ih jedna na drugu. Poslednju nemojte mazati i posipati.

Uvijte u rolat i odsecite oko 3 cm od ivica, stavite ih u centar prečnika 22 cm.

Preostali deo isecite na trouglove i poređajte okolo.

Ostavite ponovo pogaču da nadođe na toplom oko 40 minuta ili dok dobro ne nadođe i dok se prazna mesta ne popune. Namažite umućenim žumancem sa malo vode i pospite susamom.

Pecite oko 35 minuta na 160 stepeni, na kraju proverite drvenim štapićem da li je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: