Pogača sa kvascem

K.IlianovaK.Ilianova
Početnik
514
Pogača sa kvascem
Fotografije: Anonymous
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
8
"Ako jednom pripremite mekanu pogaču, toliko će vam se dopasti da nećete pogledati gotove pekarske proizvode"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kockica (42 g)
  • brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 300 ml
  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 5 supenih kašika
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 1 supena kašika
  • kravlji maslac - 3 supene kašike, rastopljen
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipamo polovinu mleka (150ml) i dobro ga ugrejemo. U njega stavljamo kvasac, šećer i jednu supenu kašiku brašno. Promešamo i ostavljamo da kvasac nadođe. Treba da se utrostruči.

Za to vreme prosevamo brašno. Pravimo udubljenje. Umutimo jaja sa preostalim sastojcima i u njega dodajemo nadošao kvasac. Zamesimo meko testo koje se ne lepi po rukama i ostavljamo da nadođe.

Kad nadođe delimo ga na tri lope. Svaku loptu razvučemo u krug i prelivamo rastopljenim maslacem. Odozgo stavljamo drugu loptu, takođe razvučenu. Ponovo kravlji maslac i na kraju treću razvučenu koru.

Kad stavimo i tri lista jedan preko drugog uviemo ih u rolat i lagano mesimo, da bude malo duže. Nakon toga od jednog isečemo trouglove, a od dva kraja rolata ostavimo za sredinu pogače. Ponovo ostavim da nadođe. Premažemo žumancetom.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: