Bela torta sa grilijažom

Bela torta sa grilijažom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Bela torta, moja bela torta, još neopevana, nepojedena"

Potrebni sastojci

  • kora
  • jaja - 4 komada, domaća
  • šećer - 1 šolja
  • sveže mleko - 100 ml
  • vanila
  • brašno - 1 šolja
  • kakao - 1 kašičica, taman
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • ulje - 30 ml
  • krem
  • sveže mleko - 300 ml, hladno
  • puding od vanile - 1 kesica, bez kuvanja
  • pavlaka - 100 ml, slatka
  • sirup
  • sirup od zove - 200 ml, razređen
  • grilijaž
  • šećer - 1 šolja
  • orasi - 1 šolja
  • poslastičarska boja - zelena, na vrh noža
  • čokoladni puding - za cvetiće
  • banana - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite grilijaž tako što ugrejete šećer u tiganju da se rastopi na karamel, mešajte drvenom lopaticom. Kad karamel dobije zlatnu boju, sipajte očišćene komade oraha, mešajte i na namazan list papira sipajte orahe.

Kad se ohlade sitno ih iseckajte i ostavite na hladnom mestu u frižideru. U posudi umutite jaja sa šećerom, uz pomoć miksera, dok smesa ne pobeli. Dodajte ulje i sveže mleko, na kraju dodajte brašno, pomešano sa praškom za pecivo.

Podelite smesu na 2 dela, u jedan dodajte taman kakao i promešajte da boja postane ravnomerna. Pecite dve kore posebno, u plehu 24 cm, obloženim papirom za pečenje, na 170 stepeni, svaku po 20 minuta.

Ostavite na rešetku da se ohladi i isecite na dva dela reckastim nožem. Dobijate ukupno 4 kore. Pipremite krem tako što mikserom umutite hladno sveže mleko sa pudingom na krem. Posebno umutite slatku pavlaku sa kašikom šećera u prahu, da se zgusne, pomešajte dva krema.

U dve čaše odvojite nekoliko kašika za ukras. U jednu dodajte zelenu boju, a u drugu čokoladni puding, dobro promešajte. Sastavite na velikoj tacni. Stavite belu koru, natopite uz pomoč četke sirupom od zove, namažite kremom, pospite sitno iseckanom bananom i 1 kašičicom grilijaža. Odozgo druga kora, sirup, krem, banana, grilijaž i završite kremom, namažite tortu sa svih strana. Sipajte obojeni krem u dva fišeka od papira za pečenej i nacrtajte ružice i cveće.

Ivice torte pospite grilijažom i ostavite u frižideru da se stegne do sledećeg dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: