Obično testo za uskršnji kolač (kozunak)

14/07/2018
"Uz našu pomoć svako može postati iskusan majstor za usrkšnje kolače "
Priprema200 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno220 min.
Porcije5
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano486
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg, tip 500
  • kvasac - 1 kockica
  • so - 2 supene kašike
  • šećer - 250 g
  • sveže mleko - 160 ml
  • maslac - 70 g
  • ulje - 70 ml, suncokretovo
  • jaja - 4 komada
  • esencija limuna
  • voda - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremamo sirovine. Aktiviramo kvasac, dodajemo ga u mlako sveže mleko, zajedno sa 1 supenom kašikom šećera i 1 supenom kašikom brašna.

So rastvaramo u vodi. Jaja pomešamo sa šećerom i mutimo zajedno sa kravljim maslacem i suncokretovim uljem.

Dobijenu smesu ugrevamo na pari do 40-45 stepeni uz neprestano mešanje dok smesa ne postane homogena. Pre nego što zamesimo testo dodajemo esenciju u njega.

Zamesimo testo od pripremljenih sirovina i prosejanog brašna. Ostavljamo da nadođe dok se ne udvostruči (između 60-120 minuta).

Kad oblikujemo uskršnju kolač (kozunak), kiflice i druge proizvode od testa, njemu je potrevna konačna fermentacija - 60-80 minuta.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar