Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita savijača»Ekonomična uvijena pita sa sirom

Ekonomična uvijena pita sa sirom

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
22874943
Ekonomična uvijena pita sa sirom
Fotografije: Yanitsa Nikolova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
3
"Izbor praktične domaćice - raskošna uvijena pita koja se pripema sa minimalnom količinom sastojaka"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • voda - 1 šolja
  • ulje - 1 supena kašika i dodatno
  • brašno - koliko je potrebno
  • nadev
  • jaja - 2 - 3 komada
  • sir - 150 - 200 g
  • kiselo mleko - 2 - 3 supene kašike, pune
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite vodu i ulje, dodajte prosejano brašno. Mesite meko i elastično testo dok se ne pojave balončići.

Podelite na 3 lopte, veličine pesnice, svaku razvucite oklagijom - veličine jedan pedalj.

Namažite uljem i ostavite da odstoje, što više stoje, to bolje, testo se neće kidati.

Za to vreme pripremite nadev, u posudi izgnječite sir viljuškom, razbijte jaja, dodajte mleko i dobro umutite.

Svaku koru vucite u smesu kazaljkena satu, posle stavite na sto i vucite rukama. U početku stavljajte nadev ranomerno, sipajte ulje svuda da se kore ne zalepe.

Pre nego što uvijete, uz pomoć stolnjaka poklopite svuda gde je nadev i posle uvijte sa stolnjakom, kad podigne i kora se sama uvija, ivice savijte i završite uvijanje.

U namazan pleh uvijte od kraja ka centru. Namažite i obilno pospite ulje. Pitu pecite i pržite istovremeno u ugrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne dobije lepu boju.

Odmah nakon što ispečete, držite pleh rukavicom i daskom pridržavajte pitu i ocedite višak masti.

Servirajte sa jogurtom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: