Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Pirinač u rerni»Pirinač sa prazilukom, paradajzom i maslinama u plehu

Pirinač sa prazilukom, paradajzom i maslinama u plehu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pirinač sa prazilukom, paradajzom i maslinama u plehu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
52 min.
Porcije
4
"Kada vam se jede nešto ukusno i bez mesa - najbolji izbor je ovaj pirinač sa prazilukom, paradajzom i maslinama"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 200 g
  • praziluk - 100 g
  • paradajz - 200 g, izrendan ili pire
  • paprika - 2 komada, zelena
  • paprika - 1 komad, crvena
  • beli luk - 3 čena
  • dimljena alvea paprika - 1 kašičica
  • masline - 50 g, crne ili kalamata + 50 g zelenih
  • ulje - 90 ml
  • so - po ukusu
  • peršun - po ukus
* merne jedinice

Način pripreme

Isecite paprike, praziluk i beli luk na komade i dinstajte u ulju oko 10 minuta na umerenoj vatri.

Sipajte paradajz, pojačajte malo vatru i kuvajte još 5 minnuta uz neprestano mešanje.

Stavite pirinač, so po ukusu i dimljenu alevu papriiku i mešajte kratko.

Ugrejte rernu na 190 stepeni.

Sve prebacite u pleh i prelijte toplom vodm - odnos zavisi od vrste pirinča koji koristite, obično jedan deo pirinča - 2, 5-3 dela vode.

Rasporedite cele masline ili bez koštica i isečene na krugove - kako vam se dopada.

Stavite pleh u ugrejanu rernu i pecite dok ne upije vodu i ne ostane na masti.

Gotov pirinač pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji 5 minuta pre nego što ga servirate.

Po želji popsite sveže isečenim peršunom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: