Način pripreme
Pastrmke se očiste od škrga i iznutrica. Pomoću ljuštilice za povrće odstrane se krljušti, a za tu svrhu ljuštilica se okreće od repa ka glavi. Očišćene i oprane pastrmke se posipaju solju i biberom iznutra i spolja.
Šargarepe se ljušte i rendaju na rende.
Mirođija se iseče na sitno.
Beli luk se oljušti i iseče se na kriške. Limun se iseče na polumesece.
Po telu pastrmki se napravi nekoliko razreza i u svaki od njih se stavlja kriška limuna i kriška belog luka.
Šargarepe, mirođija, preostali beli luk se posipaju s malo maslinovog ulja, soli i bibera i smesa se meša. Njom se napune stomaci pastrmki, odozgo preko smese se stave preostale kriške limuna.
Pastrmke se prebace u podmazanu posudu za pečenje i preliju se tankim mlazom maslinovog ulja. Posuda za pečenje se prekrije aluminijumskom folijom.
Posuda za pečenje se stavi u zagrejanu rernu na 180 stepeni, na srednju rešetku oko 20 minuta. Nakon toga folija se sklanja i riba se vraća na kratko u rernu, dok se ne dobije ukusna preplanulost.
Prijatno!