Punjene tikvice

Punjene tikvice
Fotografije: Zoritsa
1 / 9
22/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno65 min.
Porcije6
"Jedite tople ili hladne, mi garantujemo da su i u oba slučaja ukusne"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 400 g
  • tikvice - 3 komada
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • bulgur - 1/2 šolje
  • paradajz - 4 komada, krupniji
  • šargarepa - 1 komad
  • paprike - 1/2 komada, zelena
  • čubar - 1 kašičica
  • bosiljak - 3 supene kašike, iseckani sveži listovi
  • ulje - 4 supene kašike
  • biber
  • kumin
  • so
  • peršun - 1/2 veze za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice lepo operite tekućom vodom, nemojte ih ljuštiti i isecite ih na dva dela po dužini. Uz pomoć kašike pažljivo izvadite unutrašnjost da dobijete čamce.

Luk i beli luk oljuštite i sitno iseckajte. Šargarepu i papriku očistite i sitno iseckajte. Paradajz izrendajte krupnije, jedan paradajz ostavite ceo za kraj.

U tiganj sipajte ulje i stavite mleveno meso. Pržite uz neprestano mešanje, dok se ne izdrobi. U njega postepeno dodajte luk, papriku, šargarepu i na kraju - izrendan paradajz i beli luk.

Nakon nekoliko minuta, kad paradajz provri dodajte i bulgur. Ostavite desetak minuta da se krčka na vatri sa poklopcem, nakon toga začinite solju, biberom, kuminom, čubrom i iseckanim svežim bosiljkom i skinite sa vatre.

Tikvice poređajte u namazan pleh. Uz pomoć kašike stavite smesu. Preostali paradajz isecite na polumesec i poređajte preko punjenih tikvica. Odozgo pospite sa malo soli i prelijte maslinovim uljem.

Pleh sa punjenim tikvicama stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180-200 stepeni i pecite na srednjoj rešetki dok ne bude gotovo - oko 20 minuta.

Prilikom serviranja pospite sitno iseckanim peršunom.

Prijatno!

Punjene tikvice možete servirati i tople i hladne - zavisi kako volite. U oba slučaja su veoma ukusne!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: