Način pripreme
Tikvice lepo operite tekućom vodom, nemojte ih ljuštiti i isecite ih na dva dela po dužini. Uz pomoć kašike pažljivo izvadite unutrašnjost da dobijete čamce.
Luk i beli luk oljuštite i sitno iseckajte. Šargarepu i papriku očistite i sitno iseckajte. Paradajz izrendajte krupnije, jedan paradajz ostavite ceo za kraj.
U tiganj sipajte ulje i stavite mleveno meso. Pržite uz neprestano mešanje, dok se ne izdrobi. U njega postepeno dodajte luk, papriku, šargarepu i na kraju - izrendan paradajz i beli luk.
Nakon nekoliko minuta, kad paradajz provri dodajte i bulgur. Ostavite desetak minuta da se krčka na vatri sa poklopcem, nakon toga začinite solju, biberom, kuminom, čubrom i iseckanim svežim bosiljkom i skinite sa vatre.
Tikvice poređajte u namazan pleh. Uz pomoć kašike stavite smesu. Preostali paradajz isecite na polumesec i poređajte preko punjenih tikvica. Odozgo pospite sa malo soli i prelijte maslinovim uljem.
Pleh sa punjenim tikvicama stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180-200 stepeni i pecite na srednjoj rešetki dok ne bude gotovo - oko 20 minuta.
Prilikom serviranja pospite sitno iseckanim peršunom.
Prijatno!
Punjene tikvice možete servirati i tople i hladne - zavisi kako volite. U oba slučaja su veoma ukusne!