Način pripreme
1. Izrendajte ili pasirajte paradajz i po želji procedite od semenki. Beli luk isecite na kriške.
2. Ugrejte maslinovo ulje na umereno/jakoj vatri i pecite škampe - cele, dok ne promene boju /oko minut/.
Izvadite ih i stavite školjke. Čim se otvore, a to je skoro odmah, izvadite i njih.
3. U istu mast stavite beli luk, redukujte jačinu vatr ili skinite posudu sa nje. Čim počne lepo da miriše, nemojte da dozvolite da zagori, dodajte paradajz i ako ste skinuli sa vatre, saada mižete vratiti. Stavite so i šećer i mešajte dok se sos ne zgusne.
4. Stavite škampe i školjke i sveže začine i ponovo skinite sa vatre, poklopite posudu da se sačuva toplota.
5. Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Ocedite lepo i servirajte ukrašenu paradajz sosom i morskim plodovima. Po želji ih možete pomešati, ali onda je dobro da škampi budu prethodno oljušteni.
Ako jelo servirate gostima, ponovo preporučujem da oljuštite škampe kad ih ispečete, zato što će zajedno sa pradajz sosom biti teško da se oljušte i prljaće se previše.
Prijatno!