Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto sa školjkama i pečurkama

Rižoto sa školjkama i pečurkama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Rižoto sa školjkama i pečurkama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
29/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
28 min.
Ukupno
43 min.
Porcije
4
"Aromatičan rižoto sa školjkama i pečurkama, koji neće izaći iz vaše glave dok ga ne pripremite i probate"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 360 g arborio ili bomba
  • školjke - 250 g, bele
  • pečurke - 150 g, po izboru
  • luk - 1 srednja glavica
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • belo vino - 150 ml
  • maslac - 200 g
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • riblji bujon
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

1. Operite školjke i stavite ih u slanu vodu da izbace pesak koji sadrže. Ocedite i stavite u šerpu na jaku vatru na kratko da se otvore. Poklopite šerpu i tresite posudu. Čim bude gotovo, ostavite sa strane.

2. Luk iseckajte i propržite u maslinovom ulju sa delom maslaca, preostali maslac stavite u frižider, zato što će vam posle trebati hladan.

3. Čim luk omekša stavite beli luk i pečurke, očišćene i isečene na komade po izboru. Pržite i njih nekoliko minuta, sipajte pirinač i čim postane providan sipajte vino. Kuvajte dok se ne redukuje.

4. Sipajte bujon u delovima, iz 2-3 puta, dok pirinač ne upije jedan deo tečnosti nemojte sipati drugi. Kuvajte na umerenoj vatri i periodično mešajte. Za rižoto nema tačne količine odnosa pirinač: tečnost, sipajte tako dok pirinač ne postane krhak, ali zrna treba da budu cela, ne kašasta i zalepljena.

5. Kad bude gotovo skinite sa vatre, stavite hladan maslac iz frižidera i mešajte dok se ne rastopi, da bi bilo dodatno kremasto. Treba da bude hladan da bi rižoto dobio sjaj i brilijantan izgled.

6. Na kraju stavite školjke i servirajte toplo po želji u društvu parmezana - u prahu ili listićima.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: