Način pripreme
Pasiramo paradajz (treba da bude kao sos) i prebacujemo ga u posudu. Dodajemo mu maslinovo ulje, jaje, beli luk i začine. Dobro mešamo. Dodajemo griz od pirinča i ponovo mešamo kašikom.
Nakon toga dodajemo skuvani krompir i izgnječimo blago presom, a posle nastavljamo da gnječimo smesu rukama bar 5 minuta.
Beleška: Smesa treba da liči na lepljivo testo.
Nakon toga mažemo obilno maslinovim uljem veliku pravougaonu posudu za pečenje. Pomoću kašike (ja koristim onu za saldoled) zahvatamo smesu i stavljamo u posudu. Dobro je da potapate kašiku u maslinovo ulje pre svakog zahvatanja smese.
Kada se smesa potroši (meni je ispalo 20 hlepčića) prekrivamo posudu aluminijumskom folijom i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Nakon toga sklanjamo foliju i pečemo još toliko.
Serviramo sa sosom pripremljenim od nabrojanih sastojaka.
Hlepčići budu veoma hrskavi i aromatični.