Način pripreme
Desert se zove ovako zato što se sastoji od domaće pripremljenih žele bombona i mlečnog griza :) Izazovan i lukav recept za mališane ;)
Počinjemo sa pripremom bombona. Prebacujemo šljive i sok iz kompota u blender. Dobro sameljemo. Nakon toga prelijemo želatin sa vodom i sačekamo da nabubri, oko 10-15 minuta. Posle ga ugrejemo na pari.
Prebacujemo pasirane šljive u malu šerpu i stavljamo na vatru. Čim provri skinemo ih i uz neprestano mešanje dodajemo želatin.
Polovinu pripremljene smese podelimo u 8 (ili više) odgovarajućih kalupa (moj kalup je silikonski za led - sa 8 pregrada). Ostavljamo ih da se ohlade i stavljamo u frižider na oko sat vremena. Preostalu polovunu smese ostavljamo sa strane na sobnoj temperaturi.
Nakon toga pripremamo griz. Prebacujemo sveže mleko i med u odgovarjauću šerpu na vatri. Sačekamo da provri i odmah lagano dodajemo griz. Mešamo neprestano.
Držimo na vatri 3-4 minuta, maksimum 5, ne prestajemo da mešamo da se ne stvore grudvice i da ne zagori. Pre nego što skinemo sa vatre dodajemo vanilu. Nakon toga je griz gotov.
Vreme je da sastavimo desert. Uzimamo odgovarajući tanjir za serviranje. U njega stavljamo obruč prečnika 15 cm. Na dno ravnomerno rasporedimo 1/2 griza. Odozgo pažljivo prelivamo odvojenom polovinom smese od šljiva i želatina.
Nakon toga uzimamo špric, napunimo ga preostalim grizom i pažljivo ga rasporedimo (ja počinjem spolja ka unutra) odozgo. Izvadimo iz frižidera bombone i poređamo ih na desert. Ovako pripemljeno Dečije čudo stavimo u frižider bar 3 sata.
Za vreme stajanja u frižideru, bombone postaju želirane, a ne ledene.