Grčka trahana

Grčka trahana1 / 2
08/08/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Skuvaj30 min.
Ukupno50 min.
Porcije3
"Ako tražite razlog da odete do Grčke početkom nedelje i van sezone - evo ga - aromatična grčka trahana Neka vam je slatko!"

Potrebni sastojci

  • trahana - 500 - 600 g, suva
  • pileći bujon - 2.5 - 3 l, pravi
  • halumi - 100 g, isečen na komadiće (kockice)
  • so - 1 kašičica ili po ukusu
  • biber - 1/8 kašičica
  • za serviranje
  • kiselo mleko
  • halumi - izrendan na listiće ili isečen na komade
* merne jedinice

Način pripreme

Potopite suvu trahanu /pogledajte drugu sliku; u Grčkoj i Kipru se prodaje u pakovanjuma/ u hladnu vodu i ostavite tako da odstoji oko 30 minuta ili malo više, dok ne omekša. Nakon toga, ako ima viška vode, pažljivo prospite.

Sipajte vreo pileći bujon u odgovarajuću šerpu, dodajte trahanu sa solju i biberom. Počnite da mešate, u početku s vremena na vreme, ali pred kraj kuvanja mešajte stalno. Kuvanje supe oduzima oko 40 minuta, ali savisi od trahane - treba da dobijete konsistenciju krem supe. Ako se nije još skuvala, dodajte još bujona i mešajte.

Halumi dodajte oko 5 minuta pre nego što supu skinete sa vatre.

Grčku trahanu možete servirati sa kiselim mlekom, još halumija, a po želji možete ukrasiti kuvanim pilećim mesom.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: