Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od oraha»Mala torta sa orasima za rođendan

Mala torta sa orasima za rođendan

Mala torta sa orasima za rođendan
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Kada želite da proslavite rođendan u odabranom društvu - napravite ovu odličnu čokoladnu tortu"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • sveže mleko - 200 ml
  • ulje - 4 supene kašike
  • orasi - 3 supene kašike, mleveni
  • soda za hleb - 1/2 kašičice
  • brašno - 1 i 1/2 šolja
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • kakao - 1 kašičica, taman
  • sirup
  • šećer - 4 supene kašike
  • voda - 100 ml
  • vanila - 1 komad
  • krem
  • puding - 1 paket, od čokolade
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 4 - 5 supenih kašika
  • maslac - 1 supena kašika
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • eurokrem - 1 supena kašika
  • ruže - za dekoraciju
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • šećer u prahu - 2 - 3 supene kašike
  • poslastičarska boja - ljubičasta i žuta
  • šećerni konfeti - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutimo jaja sa šećerom, dodajemo ulje i sveže mleko. Dodajemo i mlevene orahe, brašno, sodu za hleb i prašak za pecivo, prosevamo zajedno i sve dobro promešamo. Odvajamo u posudu deo smese i obojimo kakaom.

U pleh, namazan uljem i posut brašnom sipamo belu smesu i pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta, proveravamo čačaklicom za zube. Posle pečemo i braon koru, kraće. Hladnu belu koru sečemo na dva dela, a braon ostavljamo celu. Pripremamo sirup od vode, šećera i vanile, kuvamo 2-3 minuta i gotovo je.

Pripremamo i krem tako što u sveže mleko sa šećerom sipamo rastvoren čokoladni puding i mešamo dok se ne zgusne, skidamo sa vatre i dodajemo maslac i eurokrem, mešamo dok se ne rastopi.

Pokrivamo folijom i ostavljamo da se ohladi. Posebno umutimo pavlaku sa šećerom u prahu i kašikom dodajemo hladan krem, ponovo mešamo dok smesa ne postane homogena.

Na tacnu stavljamo belu koru, prelivamo četkom i namažemo čokoladnim kremom, nakon toga braon koru, krem i belu koru. Namažemo celu tortu čokoladnim kremom i ostavljamo da se stegne u frižideru.

Drugog dana umutimo preostalu pavlaku sa šećerom u prahu i podelimo na dva dela. U jedan sipamo na vrh noža poslastičarsku boju i promešamo da boja bude jednaka.

Jedan deo sam obojila omiljenom ljubičastom bojom, a drugu polovinu žutom. Sipamo u dva šprica sa nastavkom i pravimo ljubičaste i žute ružice.

Posipamo sa malo šećernih konfera i za svežinu listove mente. Ostavljamo da se ohladi, sečemo na komade i serviramo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: