Način pripreme
Sameljemo meso i pomešamo ga sa 1/3 pirinča, 1/2 kašičice mlevenog bibera, čubra, malo sitno izrendanog luka i mali deo belanca od jajeta.
Od dobijene smese oblikujemo male loptice, uvaljamo ih u brašno. U šerpi sa domaćim bujonom /ili vodom/ koji vri, stavljamo korerne peršuna i zrna bibera, zavezani u gazu.
Pažljivo sipamo loptice i dodajemo u njih prethodno iseckanu šargarepu, papriku, preostali luk i so po ukusu.
Kuvamo na tihoj vatri još oko 10 minuta, nakon toga smanjujemo temperaturu i dodajemo pirinač, krompir, iečen na sitne kockcie i paradajz izrendan /ili salsa od paradajza/.
Vadimo gazu sa začinima. Ako procenimo da nema dovoljno tečnosti možemo dodati još vrelog bujona ili vode.
Supu kuvamo još 20 minuta, nakon toga dodajemo kuvanu zapršku. Pravimo je tako što pomešamo kiselo mleko, brašno i jaje, dobro umutimo. Kad se ugreje dodajemo deo bujona iz supe da bismo poravnali temperaturu. Dodajemo zapršku u supu i posipamo biberom i sitno iseckanim peršunom.
Serviramo sa sveže isceđenim sokom od limuna.
Napomena: Kad kuvam svinjsko meso, deo bujona uvek sačuvam za supu od loptica. Ukus joj je zasićeniji, posebno koristan u kuhinji za decu.