Način pripreme
Lenja musaka - zato što se prethodno ne prži, što samo komplikuje recept i čini je masnijom, ali ne i ukusnijom.
Zašto muška - zato što je vreme koje ćete odvojiti samo sečenje sastojaka, a to muškarcima definitivno najbolje ide!
U pleh sipamo ulje i lepo ga rasporeimo. Oljuštimo krompir i šargarepu, sečemo ih sitno, oljuštimo luk, sečemo i njega sitno i prebacujemo sve u pleh. Zelenu papriku takođe sečemo sitno zajedno sa tikvicama i stavljao u pleh.
Stavljamo mleveno meso u posudu, sipamo toplu vodu (oko 3-4 šolje), rukama ili viljuškom lepo izgnječimo da dobijemo kašu. Dodajemo alevu papriku, čubar, so, biber i kumin i ponovo promešamo. Sipamo smesu u pleh u povrće i sve ponovo lepo promešamo. Povrće treba bude pokriveno tečnošu, ako nije - dolivajemo još malo tople vode da bude pokriveno i ponovo promešamo.
Pleh stavljamo u rernu, prethodno ugrejanu na 220 stepeni sa uključenim ventilatorom, pečemo oko 35-40 minuta. S vremena na vreme vadimo i mešamo kašikom da se ravnomerno ispeče. Po želji, kad bude gotovo, pre nego što stavimo preliv, isečemo dva paradajza na tanke kriške i pečemo 5 minuta.
Pripremamo preliv tako što pomešamo brašno sa kiselim mlekom, dodajemo jaja, kiselu pavlaku, krem sir (po želji), malo soli, izgnječen čen belog luka i sodu za hleb.
Sve lepo promešamo i uz pomoć kašike ravnomerno prelivamo preko musake. Kad sve prelijemo, kašikom napravimmo udubljenje u musaki do dna, na nekoliko mesta, da deo preliva uđe u nju, da ne stoji kao zalepljen sloj na vru.
Vratimo u rernu na još 15-20 minuta ili dok ne dobije lepu, zlatnu koricu. Ukrasite grančicama peršuna prilikom serviranja i kašikom kisele pavlake.