Način pripreme
Skuvajte batake, odvojte ih od kosti i iskidajte meso. Deo bujona procedite i odvojte sa strane.
Operite pirinač i ocedite ga od vode, pečurke iskidajte na srednje krupne parčiće. Mladi luk isecite na sitno. Orahe na krupnije parčiće.
U duboki tiganj ili šerpu stavite ulje, tek toliko da blago prekrije dno i sipajte pirinač, pre nego što se zagreje ringla i dobro promešajte, da se namaste zrnca.
Nakon jedan, dva minuta, kada pirinač počne da se prži, dodajte i pečurke. Kad postanu blago braon, dodajte i luk i meso. Dobro promešajte i začinite biberom i solju.
Bujon, koji ste napravili, pomešajte sa vodom, dok ne dobijete ukupno 4 šolje tečnosti.
Sa polovinom prelijte smesu i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok pirinač ne upije skoro svu vodu. Tada dodajte orahe, promešajte i prebacite smesu u odgovarajuću posudu za pečenje.
Rasporedite je po dnu i prelijte ostatkom tečnosti. Stavite u rernu na oko 180 stepeni. Nakon što pirinač upije ostatak tečnosti, pripremite preliv i pokrijte ravnomerno.
Vratite u rernu do ne dobije zlatastu koricu. Možete da garnirate sa 2-3 kašike kiselog mleka. Nek vam je slatko!