Način pripreme
Moram da priznam da sam skeptično pristupiila materijalu - srcu. Ali sam odlučila da probam i ruku na srce, ne žalim, naprotiv. Ponoviću.
Srce očistimo od žilica. Sečemo na pravougaone komade debljine oko 2-3 cm. Odgovarajuću posudu prelivamo morskom soli - ja sam stavila na đuvečaru. Komade mesa poređamo odozgo, ponovo pokrivamo solju. Stavljamo poklopac i ostavljamo tri dana na hladnom da upije so.
Trećeg dana prosipamo vodu koja se skupija, dobro operemo meso, bacamo so. Istu posudu punimo svežem vodom i vraćamo meso na tri sata.
Zapamtite - koliko dana meso stoji u morskoj soli, toliko dana se natopi u vodi.
Meso je gotovo za začine - u ravnom tanjiru pomešamo piskavicu sa malo čubara. Dobro uvaljamo, pritiskamo da mogu začini lepo da se zalepe. Kroz meso provučemo drveni ražnjić, stavljamo odgovarajuću vezu, zavežemo na 5-7 cm od kraja mesa. Okačimo na provetruvo meso - ako nemate provetrivo meso, delim svoje iskustvo - otvorena terasa, žica za sušenje veša i novine, učvršćene štipaljkama da ne dodiruju meso, tako ćete se zaštiti ptica koje budu dolazile, čekajte oko 7-8 dana. I imate neverovatno ukusno pršutu sa suuuper cenom!